Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-10 07:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/11/13/nu-tar-izettle-visa-i-norge-danmark-och-finland-igen/

TEKNIKBLOGGEN

Nu tar iZettle Visa i Norge, Danmark och Finland igen

Senast jag skrev om iZettle var det dåliga nyheter. Plötsligt kunde iZettles kunder i Danmark, Norge och Finland inte längre ta betalt med Visa-kort.

Nu är problemet löst. Idag lanseras iZettle skarpt i våra nordiska grannländer.

– Med väldigt kort varsel ändrade Visa Europe sitt regelverk för mobila betalningar i somras. Det har fördröjt oss, men nu är det dags, säger iZettles vd Jacob de Geer.

Till skillnad från andra kortnätverk, som Mastercard och American Express, meddelade Visa Europe att man inte längre nöjde sig med en chip-läsare och kortinnehavarens signatur. Istället krävdes också att terminalen skulle ha en knappsats för pinkod.

Först trodde iZettle att det skulle innebära att deras lilla kortläsare som stoppas in i mobiltelefoner och pekplattor skulle behöva göras om. Men efter diskussioner med Visa kom man överens om en annan lösning.

Den som vill betala med Visa i exempelvis Danmark knappar in sitt mobilnummer i handlarens telefon. Sen kommer ett sms med en webblänk till kundens telefon. På webbsidan som öppnas knappar kunden in sitt kortnummer.

Den avgörande skillnaden för Visa Europe är att kortnumret aldrig matas in i handlarens telefon.

– Visa säger att det här är den bästa lösningen för den mobila miljön, och då har vi anpassat oss till det. I Sverige kommer dock Visa-kort fungera som tidigare, säger Jacob de Geer.

Med Visa med på tåget tar iZettle nu bort teststämpeln från sin tjänst i Danmark, Norge och Finland. I varje land säger sig Jacob de Geer ha över tiotusen handlare som väntar på att få börja använda iZettle.

Hur säker känner du dig på att era kunder kommer kunna acceptera Visa framöver?

– Vi är så tidigt i utvecklingen av mobila betalningar att jag är övertygad om att förutsättningarna kommer förändras många gånger, både vad gäller Visa och andra kort. Synen på mobila betalningar skiljer sig åt mellan de olika kortnätverken. Men nu har vi så bra dialoger med dem alla att jag hoppas att vi kommer få reda på kommande förändringar i god tid.

I Tyskland har ni nyligen lanserat tillsammans med Deutsche Telekom, i Storbritannien med Everything Everywhere. I Sverige har ni Telia som partner. Hur viktiga är den typen av operatörssamarbeten?

– De är inte kritiska, men vi eftersom operatörerna gör en grundlig granskning av oss bidrar de med sin egen trovärdighet. Dessutom sitter inte vår målgrupp vid datorn hela dagen. Samarbeten med operatörer och andra butiker som säljer vår kortläsare ger oss synlighet.

Är det skarpa lanseringar även i Tyskland och England eller blir det först test i mindre skala där också?

– Det är fullt ut från början. Vi har bättre självförtroende nu, vi vet att det finns ett intresse för vår lösning.