Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 20:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/11/30/pay-spayret-med-en-andra-skarm/

TEKNIKBLOGGEN

På Spåret med en andra skärm

Förra veckan hade På Spåret premiär. Drygt 2,5 miljoner bänkade sig framför tv:n - och åtminstone några tusen hade en mobiltelefon, pekplatta eller dator inom räckhåll.

Mer precis än så vill Christina Hill, ansvarig utgivare för programmet, inte bli när jag frågar hur många tittare som själva tävlade.

Nytt för i år är nämligen att SVT har utvecklat ett webbspel som komplement till tv-sändningen. När Kristian Luuk ställer frågan är det inte bara till de två lagen. Den som vill tävla hemma i soffan kan också göra det, antingen på egen hand eller genom att utmana vännerna på Facebook.

SVT hoppar därmed på ett tåg redan var i rörelse. I fjol twittrades det flitigt på fredagskvällarna mellan 20 och 21. På hashtaggen #pasparet levererades det ena svarsförslaget efter det andra.

"Spelet var ett naturligt steg för att höja upplevelsen av På Spåret ytterligare för de tittare som redan tidigare har tävlat hemma, antingen genom att gissa hemma i soffan eller mer aktivt ute på olika sociala forum. Vi tyckte dessutom att det var roligt att kunna erbjuda en ny tjänst kring vårt största underhållningsprogram i samband med 25-årsfirandet," förklarar Christina Hill.

Begreppet second screen har det pratats om ett tag. Det innebär att tv-tittarna har en annan skärm i närheten, en telefon eller dator, där man till exempel chattar om programmet som sänds.

SVT har tidigare testat vilka möjligheter det ger, bland annat genom att fånga upp kommentarer på Twitter under Melodifestivalen. Men På Spåret-spelet är första gången som SVT utvecklar en egen second screen-tjänst.

"På Spåret är ju knappast det program man skulle välja om man vill göra det lätt för sig. Det har inga förbestämda flervalsfrågor, vilket innebär att man bland annat måste täcka upp för många olika stavningsalternativ. Vissa frågor som bygger på rekvisita, doft & smak etc är ju väldigt svåra att omsätta till en second screen. Men i princip kan man väl säga att just frågeprogram är tacksamma att bygga spel kring."

Vad kommer second screen betyda för SVT:s utveckling?

"Troligen en hel del, precis som all annan utveckling som påverkar vårt beteendemönster när det gäller mediekonsumtion. Men frågan är om vi kommer att kalla den för just second screen särskilt länge. Hemma hos mig är det barnen som sitter med flest skärmar i soffan och då är det ofta tveksamt om TV:n verkligen kan anses vara first screen. Vi måste helt enkelt vänja oss vid att rörliga bilder och redaktionellt innehåll kan upplevas på flera plattformar samtidigt, att dessa kan samverka för att förhöja upplevelsen."

Själv missade jag spelet i förra veckan, men tänker testa i kväll.