Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 14:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/12/05/facebook-pa-jakt-efter-fler-bilder-och-nya-anvandare/

Teknikbloggen

Facebook på jakt efter fler bilder och nya användare

Två nyheter från Facebook under den senaste veckan, båda med tydligt fokus på tillväxt och ökat engagemang.

Den ena handlar om bilder – och att göra det enklare för användarna att ladda upp ny kort som tas med telefonen.

I mobilapparna har en ny fuktion lagts till. Den som vill kan nu få alla bilder som tas i telefonen automatiskt uppladdade till det sociala nätverket. De publiceras dock inte så att vännerna kan se dem, utan hamnar tills vidare i ett privat fotoalbum. Därifrån kan de sedan läggas ut i bildflödet med ett klick. Enklare för användaren innebär fler publicerade bilder och mer trafik till Facebook.

Den andra nyheten handlar om att locka fler människor att skaffa ett konto på Facebook.

Facebook Messenger är en fristående mobilapp för privata meddelanden på Facebook. Tidigare har det krävts ett Facebook-konto för att kunna använda den, men det kravet är nu borttaget. Den senaste Android-versionen av Facebook Messenger går nu att använda utan ett Facebook-konto. (Eventuellt bara i vissa länder. Facebook skriver inget om sådana begränsningar, men Forbes påstår att det är så.)

Genom att på detta sätt öppna dörren in till Facebook på glänt är förhoppningen givetvis att många på sikt ska ta steget fullt ut och skaffa ett riktigt Facebook-konto också.

När det gäller Facebooks jakt på nya användare är för övrigt den här artikeln i Quartz värd att läsa. Facebook Zero är en textbaserad version av det sociala nätverket. I många länder räknas inte datatrafiken när användaren besöker 0.facebook.com. Därmed blir Facebook gratis, medan andra tjänster på nätet kostar i form av datamängd och i slutänden pengar.

Och ett litet tips som avslutning: För den som tycker att idén med att automatiskt skapa kopior av telefonbilderna är bra, men inte vill ha dem skickade till Facebook, kan Dropbox vara ett alternativ. Också Dropbox-appen kan automatiskt ladda upp nya bilder, men skillnaden jämfört med Facebook är att de då både hamnar i molnet och på den egna datorns hårddisk.