Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 12:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/12/21/vannerna-viktigare-an-anvandarvillkoren/

Teknikbloggen

Vännerna viktigare än användarvillkoren

Flickr var länge den viktigaste webbplatsen för att visa upp sina foton för vänner och bekanta. Sen kom Facebook och Instagram.

Trots rykten om nedläggning har utvecklarna på Flickr stretat på. Och i förra veckan lanserade Flickr sin nya iPhone-app.

Ett rejält lyft jämfört med tidigare version. Snyggare överblick över vännernas senaste bilder är en nyhet, filter a'la Instagram en annan.

Men uppfräschningen till trots, appen blev ändå halvt utskrattad av bland andra MG Siegler på Techcrunch. Det är inte filtren som gör Instagram, menar han i sitt blogginlägg. Det är den sociala aspekten av Instagram som ligger bakom succén.

Och givetvis har han rätt. Som Instagram-användare kan man vara rätt säker på att åtminstone några ögon faller på bilderna man laddar upp, tack vare appens design med en kronologisk sortering i huvudflödet. Det gör i sin tur att det känns kul att lägga upp nya bilder. Tillväxtkurvan för Instagram är imponerande.

Tajmingen för Flickrs nya app visade sig dock vara lyckad. Ett par dagar gick, och sen presenterade Instagram nya användarvillkor vilka möttes av starka protester. Och i mitten av den här veckan ändrade Instagram sina villkor igen.

Som en direkt konsekvens av Instagrams velande – det går inte att tolka på något annat sätt – fick jag plötsligt 16 nya kontakter på Flickr. Det är sannerligen inga stora siffror. Men det har gått två år sedan någon senast letade upp mig på där.

Via Hans Kullins blogg ser jag att flera kändisar lämnat Instagram, åtminstone för stunden. Och att Starmatic, en annan konkurrerande tjänst också märker att användningen går upp.

Det brukar heta att vi användare kan rösta med fötterna. Är vi inte nöjda med de tjänster som ett företag erbjuder kan vi välja ett annat. Men de sociala banden är en så viktig del av de största sajterna på webben att det är svårt att genomföra i praktiken. Om majoriteten av vännerna finns kvar på Twitter, varför ska man då börja använda App.net även om användarvillkoren ser bättre ut där? Och vilka alternativ finns till Facebook?

Kanske är tröskeln för att byta fotoapp lägre, det är på många sätt en typ av tjänst som är mindre komplex än Twitter och Facebook. Men jag tror inte att det är juridiken som kommer orsaka en massflykt från Instagram.

Våra vänner och vår bekvämlighet tycks i slutändan vara viktigare än användarvillkoren. En del användare kritiserar när nya formuleringar dyker upp. Några stänger sina konton, andra utvärderar alternativen. Men de allra flera fortsätter som tidigare.