Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 20:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/12/28/99-procents-traffsakerhet-inte-bra-nog-pay-natet/

TEKNIKBLOGGEN

99 procents träffsäkerhet inte bra nog på nätet

I november skrev Cory Doctorow en lång text i The Guardian. Den handlar om filter på internet, och varför 99 procents träffsäkerhet inte är tillräckligt bra. Veckan efter "Instagram-bråken" i Göteborg kan texten vara värd att läsa.

Många menar att Facebook, Instagram och andra tjänster på nätet måste ta ett större ansvar. En parallell diskussion är den om sökmotorernas träffar och hur Google och andra företag ska hantera känslig eller kränkande information som dyker upp där.

Problemet och utmaningen är de enorma mängder bilder, statusuppdateringar och webbplatser som publiceras på internet i kombination med att det än så länge är omöjligt att utveckla algoritmer som aldrig gör fel. Som aldrig släpper igenom något som skulle ha stoppats, eller stoppar något som är helt okej att publicera.

Det ansvar som man kan kräva av nätjättarna är inte att utveckla teknik som rensar nätet automatiskt. Ansvaret man kan kräva av dem är att snabbt reagera när det kommer in anmälningar mot en viss bild eller statusuppdatering. Att en människa tittar på dem och avgör om anmälningen var välgrundad eller inte.