Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 14:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/01/16/facebook-ger-sok-en-personlig-touch/

Teknikbloggen

Facebook ger sök en personlig touch

Intresserad av att vet vilka av dina barndomsvänner som också tycker om att cykla? Eller vilka av dina vänner som gillar att cykla och bor i San Francisco?

Det är de två första exemplen som dyker upp på webbsidan där Facebook presenterar den kommande funktionen Innehållssök, ämnet för gårdagens presskonferens. Men det finns också exempel som är mer intressanta.

På presskonferensen var Mark Zuckerberg noga med att påpeka att Innehållssök inte är webbsök. Att webbsök resulterar i en lista med förhoppningsvis relevanta träffar från webben, medan Innehållsök ger information om dina vänner, eller sådant som de har delat på Facebook.

En sak är möjligheten att söka bland vänner. Vem verkar gilla filmer av typen X och bor i Stockholm? Kanske någon av dem har lust att följa med på bio när jag är på besök där? Är det någon som gillar artisten Y och vill följa med på konsert? Det går kanske att se en potentiell nytta i den typen av sökningar, även om man många gånger vet svaret utan att behöva fråga Facebook.

Mer intressant är hur Facebooks sökfunktion kan konkurrera med de traditionella sökmotorerna, även om Mark Zuckerberg nu väljer att positionera den som något helt annat.

Det går till exempel att söka efter restauranger eller hotell som vännerna har besökt i London. Google gör ansatser att personanpassa sina träfflistor, men för den här typen av sökningar är det inte osannolikt att Facebook kommer att leverera bättre resultat. Bättre så till vida att jag hellre lyssnar på en hotellrekommendation från en vän som jag vet reser mycket än en rekommendation från 137 för mig anonyma personer på nätet.

Lanseringen av sökfunktionen kommer inte att ske över en natt. I ett nyhetsinlägg på Facebooks pressidor skriver företaget att användarna successivt kommer att få tillgång till den, i långsamma steg.