Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 14:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/01/22/se-over-dina-egna-installningar-pa-facebook-forst/

Teknikbloggen

Se över dina egna inställningar på Facebook först

Du har kanske sett den i Facebook-flödet? Uppmaningen att ändra i integritetsinställningarna så att dina vänners uppdateringar inte sprids vidare när du trycker "gilla" eller kommenterar dem.

Så här är den variant jag oftast sett formulerad:

"Hej alla mina Facebook-vänner! Jag vill vara PRIVAT vän med dig och lägga ut foton på min familj som jag inte vill att främlingar och okända ska se!!! Men med de senaste förändringarna på fb kan allmänheten se aktiviteter på alla sidor. Detta händer när våra vänner klickar "gilla" eller kommenterar - automatiskt kan då deras vänner se detta. Jag kan inte ändra denna inställning själv, Facebook har konstruerat det så.

SNÄLLA, placera din muspekare över mitt namn här ovanför, KLICKA INTE, ett fönster visar sig, flytta muspekaren till "VÄNNER", fortfarande utan att klicka, dra ner pekaren till "inställningar", klicka där och en lista kommer upp. Ta bort bocken vid "Kommentarer & Gilla" och också vid "Foton". Genom att du gör detta kommer mina inlägg bland mina vänner och min familj inte att bli allmänt kända! Kopiera detta nu och klistra in det i ditt statusfält. När jag ser detta där gör jag detsamma för dig. TACK"

Önskan att vara privat på Facebook är givetvis legitim. Det är en plattform som är enkel att använda för att hålla kontakt med släkt och vänner.

Det finns dock ett problem med den här uppmaningen, och det är inte den gamla vanliga rekommendationen att behandla allt som man publicerar på internet som offentligt (även om den fortfarande gäller).

Nej, det här handlar just om Facebooks inställningar. Titta på bilden här ovan. Det är en skärmdump från en person jag inte känner, som jag inte ens vet dem det är. Uppdateringen har jag istället hittat genom att mata in "privat" i Facebooks sökfunktion och sen klickat på knappen som visar alla offentliga statusuppdateringar.

Facebook har inställningar som gör att var och en kan bestämma hur statusuppdateringar och bilder ska spridas, också när vänner kommenterar och markerar med en uppsträckt tumme. Om det bara är mina vänner som ska få se, om även deras vänner ska kunna titta på mina bilder eller om uppdateringen ska vara helt offentligt.

Så istället för att be dina vänner göra inställningar för att minska räckvidden på dina uppdateringar, ta kontroll över saken själv. Innan du klickar på "Skicka", välj först vem som ska få se: