Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-04 14:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/01/29/en-harddisk-for-den-sociala-webben/

TEKNIKBLOGGEN

En hårddisk för den sociala webben

När jag skrev om App.net i augusti hade Dalton Caldwell just lanserat sin idé: Ett alternativ till Twitter som skulle vara fritt från annonser men kosta pengar att använda.

Från början presenterades App.net som en infrastruktur för korta statusuppdatering a'la Twitter. Men igår tog projektet en annan riktning.

Till varje användarkonto på App.net hör nu också ett lagringsutrymme på 10 gigabyte. Ambitionerna för plattformen har växt, Dalton Caldwell hoppas nu att hans företag i praktiken ska kunna erbjuda en hårddisk för den sociala webben.

Det går att se paralleller till den populära lagringstjänsten Dropbox. De dokument jag har på mitt Dropbox-konto går att komma åt från vilken dator eller mobiltelefon jag vill. Sedan kan jag använda vilka program jag vill för att jobba med dokumenten.

Vad App.net vill bli är en central plats där användarna lagrar sina bilder, sina filmer, sina statusuppdateringar och annat som hör hemma i den sociala webben. Sedan ges andra tjänster tillåtelse att hämta innehållet från App.net.

Det här är en idé jag gillar, av två anledningar:

För det första: Om saker och ting utvecklas som Dalton Caldwell har tänkt sig så skulle det innebära att det blir lättare att byta från en tjänst till en annan. Inte nöjd med Instagram längre, utan vill testa en annan fototjänst? Inga problem, ge den nya tjänsten tillgång till dina bilder på App.net och avsluta kopplingen till Instagram.

För det andra: Genom åren har jag laddat upp massor av bilder till Twitter. Eller rättare sagt, postat länkar på Twitter till bilder som ligger på andra tjänster. En del twitterklienter har använt Twitpic, andra Yfrog, somliga direkt på Twitter. Som ett resultat har jag spritt mina bilder vind för våg, jag vet inte var de finns idag och skulle inte kunna hitta dem om jag ville. Med App.net skulle alla vara samlade på ett och samma ställe, under min kontroll.

Konsekvensen är naturligtvis att vi istället blir beroende av App.net. Men Caldwell har en poäng i det han säger till The Verge, att företag som Dropbox inte bryr sig särskilt mycket om vad användarna utnyttjar tjänsten till. På samma sätt säger han att App.net ska bli en infrastruktur som utvecklare och användare utnyttjar som de själva vill.

Och på tal om Dropbox, det borde inte vara omöjligt för det företaget att erbjuda något liknande. Som användare bryr jag mig inte heller så mycket om vem som lyckas, det finns något väldigt tilltalande i tankarna bakom.

Men allra bäst vore det så klart med en öppen standard för den sociala webbens hårddiskar. Så att jag som användare inte bara kan byta ut en fototjänst jag är missnöjd med, utan även gå till en annan lagringstjänst.