Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 21:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/02/05/dubbla-losenord-skulle-gora-twitter-sakrare/

Teknikbloggen

Dubbla lösenord skulle göra Twitter säkrare

Twitter drabbades nyligen av ett dataintrång där inloggningsuppgifterna till 250000 konton kom på avvägar.

Men kanske har Twitter teknik på gång som kan minimera skadorna av liknande attacker i framtiden. I en platsannons söker företaget efter tekniker som kan hjälpa företaget att bygga ett system för så kallad tvåfaktors-autentisering.

En bra idé. Tvåfaktors-autentisering innebär att ett konto inte skyddas av ett enda lösenord, utan av ett lösenord och något annat.

Något annat kan till exempel vara en kod som skickas via sms när man försöker logga in eller en hårdvarunyckel som den som svenska Yubikey utvecklar.

Principen är dock den samma oavsett vilken teknik Twitter använder: Ett lösenord kan komma på drift, exempelvis genom en hackerattack. Men om det inte räcker med lösenordet för att kunna logga in, då är problemen inte längre lika stora. Att någon ska lyckas stjäla både ditt lösenord och din mobiltelefon är inte särskilt sannolikt.

Facebook, Dropbox och Google är tre exempel på nättjänster där det redan idag går att aktivera tvåfaktors-autentisering. Har du inte redan slagit på funktionen kan det vara något att fundera på. Lite krångligare att logga in blir det. Ska jag komma åt mina konton på Google behöver jag till exempel ha min mobiltelefon inom räckhåll. Men det lilla omaket kan det vara värt för att skydda sina konton.