Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 21:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/02/13/barnfiltren-fungerar-inte/

TEKNIKBLOGGEN

Barnfiltren fungerar inte

I december bloggade jag om en artikel i The Guardian, skriven av Cory Doctorow. Det finns anledning att påminna om Doctorows text igen. Idag skriver Ny Teknik om problemen med webbfilter som ska skydda barn på nätet. Rubriken är Filtren släpper in sex och våld.

EU-kommissionen har låtit ett företag jämföra 25 filterprogram vars syfte är att skydda barn upp till tolv år. Resultatet är sannolikt inte vad de föräldrar som installerat något av dem förväntar sig. Alla de testade programmen, till och med de som toppar listan, släppte igenom var femte webbsida med innehåll som ansågs som olämpligt. Dessutom spärras många sidor som inte innehåller olämpligt material.

Egentligen räcker det att som vuxen titta i mailprogrammets inkorg för att bli övertygad om hur svårt det är att hitta en hundraprocentig lösning på filterproblemet. Hade det varit enkelt att angripa, då hade vi inte heller haft problem med spam.

EU-kommissionens granskning ligger väl i linje med Cory Doctorows resonemang. De som utvecklar filter har två alternativ: Antingen låter man anställda lägga in spärrar manuellt eller så utvecklar man program som skapar automatiska filter. Och oavsett strategi ställer nätets storlek till problem. Även automatiska filter med en träffsäkerhet på 99 procent kommer i absoluta tal att begå massor av misstag, eftersom antalet webbsidor är så ofantligt stort.

Och det är ett problem åt båda håll. Risken finns fortfarande att barnen får se den typ av innehåll som deras föräldrar vill skydda dem från, samtidigt som de med jämna mellanrum kommer hindras att besöka sidor som är helt okontroversiella.

Så vad gör man som förälder? Cecilia von Feilitzen är en av tre svenska forskare som undersökt svenska barns nätvanor i studien EU Kids Online. Till Ny Teknik säger hon att filtren möjligen kan göra nytta för barn i förskoleåldern, men att det viktigaste skyddet är föräldrar som pratar med sina barn. Ulf Dalquist, forskningsansvarig på Statens Medieråd, är inne på samma linje:

“Det verkar inte som om filtren gör någon nytta. Olika undersökningar visar att de invaggar föräldrar i en falsk känsla av säkerhet,” säger han till tidningen.