Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-21 13:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/02/19/de-snabbaste-4g-naten-finns-i-sverige/

Teknikbloggen

De snabbaste 4G-näten finns i Sverige

Sverige har världens snabbaste 4G-nät. Åtminstone om man ska lita på siffror från Open Signal. Snitthastigheten som rapporterats av appens svenska användare är 22,1 megabit per sekund. Inte i något av de övriga 61 länder där LTE-nät tagits i drift över den genomsnittliga överföringshastigheten lika hög.

Men det är inte bara höga överföringshastigheter som är en viktig del i 4G. Kortare svarstider är också viktig, eftersom det bland annat påverkar hur lång tid det tar innan en dator får svar från servern. Viktigt bland annat för dem som spelar onlinespel.

I Open Signals statistik har svarstiderna testats mot google.com. Snittet, på global nivå, är 176 millisekunder för 4G LTE, 361 millisekunder för 3G.

Open Signal är en app som kör i bakgrunden på Android-lurar och kontinuerligt mäter signalstyrka och andra faktorer i mobilnätet. Informationen som Open Signal samlar in används bland annat för att skapa kartor som visar täckningen i olika operatörers nätverk, vilket kan vara ett komplement till företagens egna täckningskartor.

En version av Open Signal för iPhone är på gång.