Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-18 11:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/02/19/de-snabbaste-4g-naten-finns-i-sverige/

TEKNIKBLOGGEN

De snabbaste 4G-näten finns i Sverige

Sverige har världens snabbaste 4G-nät. Åtminstone om man ska lita på siffror från Open Signal. Snitthastigheten som rapporterats av appens svenska användare är 22,1 megabit per sekund. Inte i något av de övriga 61 länder där LTE-nät tagits i drift över den genomsnittliga överföringshastigheten lika hög.

Men det är inte bara höga överföringshastigheter som är en viktig del i 4G. Kortare svarstider är också viktig, eftersom det bland annat påverkar hur lång tid det tar innan en dator får svar från servern. Viktigt bland annat för dem som spelar onlinespel.

I Open Signals statistik har svarstiderna testats mot google.com. Snittet, på global nivå, är 176 millisekunder för 4G LTE, 361 millisekunder för 3G.

Open Signal är en app som kör i bakgrunden på Android-lurar och kontinuerligt mäter signalstyrka och andra faktorer i mobilnätet. Informationen som Open Signal samlar in används bland annat för att skapa kartor som visar täckningen i olika operatörers nätverk, vilket kan vara ett komplement till företagens egna täckningskartor.

En version av Open Signal för iPhone är på gång.