Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 01:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/02/28/mozilla-vill-ha-en-del-av-mobilkakan/

Teknikbloggen

Mozilla vill ha en del av mobilkakan

Rätta artikel

Behövs det ytterligare ett operativsystem för mobiltelefoner vid sidan av iOS, Android, Windows Phone och Blackberry? Fråga Gary Kovacs och svaret är definitivt ja.

Kovacs är vd på Mozilla, mest känt för webbläsaren Firefox. Men på Mobile World Congress i Barcelona var det Firefox OS som var hans huvudnummer. Och han har lyckats få med några telefontillverkare på tåget. LG, Huawei och Sony är tre som sagt de kommer att lansera telefoner med Firefox OS.

I Sonys fall ska den första telefonen komma 2014. Men den som har en Xperia E över och är lite våghalsig kan redan idag provköra operativsystemet. (Observera att det är tänkt som en möjlighet för utvecklare, inte vanliga användare!)

Lite känns det som om Mozilla tror på samma utveckling som ligger bakom Googles satsning på Chrome OS, sökjättens operativsystem för datorer. Googles satsning handlar om att allt mer görs på webben och att användarna i alla mindre utsträckning behöver installera program i sina datorer. Därför räcker det med en webbläsare som ända program i datorn.

På samma sätt är Firefox OS väldigt webborienterat, där appar utvecklas med samma teknik som moderna webbplatser. Förhoppningen är att utbudet av appar och användbara tjänster därmed snabbt ska kunna bli stort.

Frågan är vem som vill ha Firefox OS. Ska man lita på de analytiker som Computer Sweden pratat med är det inte användarna, utan mobiloperatörerna. Men kanske också en del av telefontillverkarna. Wall Street Journal rapporterar om att Goole är oroade över den starka position Samsung fått bland Android-tillverkarna. Oron handlar enligt artikeln bland annat om Samsungs inflytande över plattformen, vilket kanske kan få konkurrenterna att överväga alternativ.