Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 21:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/03/04/se-avgorandet-ur-bollperspektiv/

TEKNIKBLOGGEN

Se avgörandet ur bollperspektiv

De femton första sekunderna av den här filmen har klar potential att framkalla illamående hos den med anlag för åksjuka, som undertecknad. Men sen blir det bättre.

Sekvensen är fångad av en kamera som sitter monterad i en amerikansk fotboll. I luften roterar den äggformade bollen runt sin egen längdaxel, närmare 600 varv i minuten. Resultatet är därför den lätt hysteriska filmen.

Men med hjälp av bildigenkänning har en grupp forskare kunnat åstadkomma en betydligt mer tittarvänlig variant. I varje bildruta har en dator fått leta efter saker den lärt sig att känna igen, ungefär på samma sätt som en konsumentkamera som kan känna igen ansikten. Men istället för att identifiera ögon, näsa och mun har bollkameran algoritmer som känner igen andra former.

Med hjälp av placeringen på de kända objekten har bilden sedan vänts åt rätt håll. När de bearbetade bilderna därefter lagts ihop blir resultatet den mer stabila versionen.

Kris Kitani som lett projektet är övertygad om att tekniken på sikt kan göras så liten att den utan att påverka bollens egenskaper skulle kunna användas i riktiga matcher.