Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-21 05:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/03/13/algoritmen-som-ska-bromsa-twitter/

Teknikbloggen

Algoritmen som ska bromsa Twitter

I går presenterades Twittercensus 2013, en studie med syfte att ge en bild av hur Twitter används i Sverige. Enligt undersökningen finns 475000 svenskspråkiga konton på Twitter. Av dem betecknas 220000 som aktiva, vilket innebär att de uppdaterats åtminstone en gång under de senaste 30 dagarna.

Twitter må växa i Sverige, enligt Twittercensus registrerades 190000 nya konton under 2012. Men jämfört med Facebook är det fortfarande väldigt små siffror. Socialbakers uppger att antalet aktiva svenska Facebook-användare nästan är 4,9 miljoner.

Det går att hitta många förklaringar till de här stora skillnaderna. En inte oväsentlig tror jag är tidsfaktorn.

När nyhetsflödet hos Facebook exploderade infördes en algoritm med namnet Edgerank. Edgerank är tekniken som avgör vad du ser när du återvänder till sajten. Varje objekt hos Facebook, en statusuppdatering, ett fotografi, en filmsnutt, rankas. Antalet kommentarer, klick på Like-knappen och hur ofta du brukar kommenterar på dina vänners uppdateringar är några av faktorerna som Facebook använder som underlag för Edgerank. Sannolikheten för att inläggen som visas också är intressanta ökar därmed.

Twitter, å andra sidan, är väldigt här och nu. En ständig ström av korta inlägg i strikt kronologisk ordning. En twitterinlägg som man missade för någon timme sedan är med stor sannolikhet borta för alltid.

Men Twitter försöker komplettera realtidsaspekten med mer tidsoberoende sätt att använda tjänsten, att göra Twitter användbart även för dem som inte har tid att kolla flödet lika regelbundet som de mest flitiga användarna.

För ett drygt år sedan köpte Twitter Summify, ett företag som utvecklade en teknik som “sammanfattade” det mest intressanta på Twitter, dygn för dygn. Tekniken används idag i de mailsammanfattningar som man kan få från Twitter, mail som innehåller fem länkar och fem tweets som varit populära bland just dem jag följer.

Och Twitter tar ytterligare steg i den riktningen. Ett nytt sätt att begränsa vad som visas i twitterflödet är på gång. Genom att göra olika filternivåer tillgängliga för dem som utvecklar Twitter-program ska det bli möjligt att filtrera vad som visas i snabba twitterströmmar.

Den som använder Twitters sökfunktion kan välja om resultatet ska visa alla träffar, det vill säga en kronologisk lista med senast först, eller topp-tweets. Som utgångspunkt för att hitta vilka tweets som är mest intressanta används bland annat antalet svar och retweets.

Med den nya funktionen kommer det snart att vara möjligt att filtrera de vanliga flödena på ett liknande sätt. Fungerar det bra kan tekniken bli en informationsbroms som gör det möjligt att läsa ikapp för dem som inte hänger på Twitter hela dagen.