Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-29 01:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/03/14/har-ar-alternativen-till-google-reader/

TEKNIKBLOGGEN

Här är alternativen till Google Reader

När jag kollade Twitter i morse var det många upprörda röster bland dem jag följer. Anledningen? Google har bestämt sig för att lägga ner Google Reader. Tre månader har de som använder tjänsten nu på sig att hitta ett alternativ.

Google Reader är en RSS-läsare som gör det möjligt att prenumerera på uppdateringar från nyhetstjänster och bloggar man vill följa på nätet. Fördelen är att man inte måste surfa runt och besöka massor av webbplatser, utan får allt nytt samlat på ett och samma ställe.

För mig är RSS en väldigt viktig teknik på nätet. Faktum är att det allra första blogginlägget jag skrev här på dn.se handlade just om RSS och Google Reader. Tjänsten har haft två stora fördelar:

* Som allt annat Google gör har Reader varit nätbaserad. Det innebär att användarna har kunnat läsa sina nyhetsflöden från vilken uppkopplad pryl som helst. Det som markeras läst på ett ställe blir automatiskt markerat som läst på alla andra.

* Google Reader har också fungerat som en plattform som andra utvecklar kunnat bygga vidare på. Exempelvis har Reeder varit en utmärkt RSS-läsare för dem som kör Apples produkter. För dem som använt Reeder har Google Reader aldrig varit mer än en databas där prenumerationerna finns.

Men för dem som använder Google Reader är det nu dags att se sig om efter alternativ.

I dagsläget ser Feedlys satsning lovande ut. Företaget har sedan många år utvecklat en tjänst som byggt just på Google Reader, men presenterat innehållet på ett snyggare sätt. När Google nu lägger ner Reader passar Feedly på att berätta om Normandy, som blir Feedlys eget alternativ till Google Reader. Istället för att ha sina prenumerationer på Google Reader har man dem på Normandy hos Feedly. Och precis som med Google Reader kommer andra utvecklare kunna bygga tjänster på Normandy.

NewsBlur (kan vara problem att ladda sidan just nu, verkar vara många som bestämt sig för att testa) och The Old Reader tycker jag också ser bra ut. Särskilt NewsBlur som har appar för både iOS och Android och dessutom de sociala funktioner som gjorde Google Reader så bra.

För den som inte har så många prenumerationer kan Flipboard vara ett alternativ. Men jag tror inte på den lösningen om man har fler än ett fåtal RSS-flöden man vill följa.

Och så rekommenderar jag givetvis Fever som jag kör själv. Fever är en RSS-läsare som dessutom sammanställer en topplista över de mest omskrivna artiklarna på den delen av webben som intresserar mig. Tyvärr har Fever två stora nackdelar: Det krävs en egen webbserver där man installerar Fever och dessutom är webbgränssnittet inte det bästa. Nöjer man sig med att läsa nyhetsflödet i sin iPhone är dock Sunstroke riktigt bra.

Men än är det ingen panik. Google Reader fungerar till den första juli och under tiden tror jag att det kommer hända en hel del på marknaden för RSS-läsare. Det må vara en teknik som befinner sig lite i skymundan på nätet, men reaktionerna på Googles besked visar att de som är flitiga RSS-användare verkligen vill ha en tjänst som fungerar.

Innan Google Reader slutar fungera tror jag därför att det kommer att finnas åtminstone ett fullgott alternativ. Vill man redan idag börja utforska de som finns har jag bara ett råd: Välj en tjänst som tillåter dig att exportera prenumerationerna i så kallat OPML-format. Det gör det lätt att flytta vidare om det dyker upp någon tjänst som ser bättre ut längre fram, eftersom du då slipper mata in alla prenumerationer för hand. En OPML-fil kan du som använder Google Reader hämta direkt från tjänsten eller via Google Takeout.

För den som funderar på varför Google lägger ner Reader är det här svaret från tidigare produktchefen Brian Shih intressant läsning.

Google Reader var tidigt ett fungerande socialt nätverk, där användarna tipsade varandra om intressant läsning. Och enligt Shihs teorier krävdes den kunskapen som Reader-utvecklarna hade för sökjättens andra satsningar på sociala tjänster, som Buzz och senast Google+.

Uppdatering: Som Tomas skriver i kommentaren här nedan finns ett alternativ som jag glömde i morse: Svenska Bloglovin. Och som så många andra RSS-läsare gjort idag har Bloglovin en guide för dem som vill flytta från Google Reader.