Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 21:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/03/22/apple-gor-inloggningen-sakrare/

TEKNIKBLOGGEN

Apple gör inloggningen säkrare

Nu blir det snart möjligt att ge sitt Apple-konto lite extra skydd. Apple har slagit på funktionen för tvåfaktors-inlogg i ett par länder.

Jag har skrivit om två-faktorsinloggning ett par gånger tidigare, och kommer fortsätta göra det i takt med att nya tjänster lägger till möjligheten. Anledningen är att det är ett effektivt sätt att minska risken för kontokapning, och därför en bra idé att slå på funktionen när den erbjuds.

Normalt behövs ett användarnamn och lösenord för att logga in, men med tvåfaktors-inlogg krävs ytterligare något som bevis på att man har behörighet att använda konto. Konsumenttjänsterna på nätet löser det oftast genom att skicka en kompletterande kod till användarens mobiltelefon.

Men aktiverar man funktionen på någon av nätets tjänster är det också viktigt att titta på vad det innebär. Med tvåfaktors-inlogg på sitt Apple-konto kan exempelvis inte kundtjänst längre återställa lösenordet om man skulle tappa bort mobiltelefonen eller glömma koden. Det skulle ha skyddat journalisten Mat Honan, men det är därför viktigt att förvara engångskoderna man får som bakväg in på ett tryggt och säkert ställe.

Nästa blogginlägg om tvåfaktors-inlogg kan mycket väl handla om Twitter.