Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-20 05:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/03/26/kallkritik-for-fler-an-journalister/

TEKNIKBLOGGEN

Källkritik för fler än journalister

När jag kollade mitt twitterflöde i söndags kväll handlade mycket om ett påstått attentatsförsök mot Bashar al-Assad. Enligt uppgift skulle han ha skjutits av en av sina livvakter. Många på Twitter frågade efter källor och åtminstone två personer som hade spridit ryktet svarade, sannolikt på skämt, att de inte är journalister och inte behöver ägna sig åt källkritik.

Sen öppnade jag webbläsaren för att kolla Facebook och möttes av ett par statusuppdateringar som vänner delat i förhoppning om att vinna än det ena, än det andra.

Nej, källkritik är sannerligen inte något som bara vi journalister behöver tänka på.

Att ett Facebook-konto skulle vara skapat av Apple för att lotta ut en laddning pekplattor känns inte särskilt sannolikt. Instagram-konton som påstår sig lotta ut saker till personer skriver sin e-postadress i kommentarerna är inte heller annat än fejk. I bästa fall är syftet bara att irritera. Insamling av adresser att skicka spam till är annars ett tänkbart motiv.

På de flesta nättjänster kan vem som helst skapa ett konto i vilket namn som helst. Om saker och ting verkar vara för bra, då är det nog också så.