Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-20 04:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/03/27/nya-flipboard-gor-dig-till-natredaktor/

TEKNIKBLOGGEN

Nya Flipboard gör dig till nätredaktör

Du hittar en intressant artikel på webben som du vill tipsa dina vänner eller kollegor om. Jag gissar att e-post, Facebook eller möjligen Twitter är vad du i så fall använder.

Alla alternativen har dock ett problem gemensamt: Om mottagaren inte tittar på länken med en gång riskerar den att försvinna, långt ner i inkorgen eller flödet i de sociala medierna.

Med senaste versionen av Flipboard som lanseras idag har ett fjärde alternativ dykt upp: Spara artiklarna i en digital tidning som vänner och kollegor kan bläddra igenom när de har tid.

I grund och botten påminner funktionen om en av de bästa i Googles RSS-läsare Reader, en tjänst som sökjätten överraskande beslutat att lägga ner till sommaren. I Reader fanns möjligheten att dela med sig av de bästa artiklarna så att vännerna kunde bläddra igenom dem i en lång lista. Att få alla lästips samlade på ett ställe var bra, just eftersom de inte riskerade att drunkna i annat.

I Flipboards utförande blir länksamlingarna snyggare än i Google Reader. Det skulle kunna göra att fler hittar till Flipboard än Google Reader. Men för att de användarskapade tidningarna i Flipboard ska bli en framgång måste det måste bli enklare att sätta ihop dem. Idag kan man lägga till intressanta länkar på två sätt: Antingen genom att klicka på ett plustecken när man läser något man vill dela i Flipboard eller genom att använda ett speciellt bokmärke i webbläsaren.

Men de flesta av mina vänner använder inte Flipboard idag, och därför måste jag fortsätta att tipsa via e-post, Facebook och Twitter. Här behöver Flipboard på något sätt automatisera, exempelvis så att länkar jag delar på Twitter och märker med en särskild hashtagg också läggs till en av mina Flipboard-tidningar. Ett annat alternativ är samarbeten med exempelvis Buffer eller Ifttt, två tjänster som gör det möjligt att posta länkar till flera tjänster samtidigt.

Version 2.0 av Flipboard finns än så länge till Apples prylar. En Android-variant är på gång.