Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-19 17:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/04/02/ar-digitala-skygglappar-okej/

Teknikbloggen

Är digitala skygglappar okej?

Av alla aprilskämt jag såg igår fastnade jag för The Guardians film. Guardian Goggles är en parodi på Google Glass, sökjättens glasögon med inbyggd kamera och skärm.

I The Guardians aprilskämt innebär det bland annat att rubriker från tidningen visas automatiskt, beroende på var användaren befinner sig och har framför ögonen.

Så långt är det en framtidsvision som har mycket gemensamt med både Google Glass och många av de appar för förstärkt verklighet, augmented reality, som jag testat i mina telefoner: På skärmen visas en bild av omgivningen som den fångas av kameran i realtid. Över bilden placeras information, exempelvis om byggnader och sevärdheter i närheten. Data hämtas från nätet, med bland annat telefonens gps-position och riktning som sökkriterier. Bildigenkänning kan också användas för att identifiera objekt som finns i närheten.

Men drygt en och en halv minut in i filmen blir det mer olustigt. Med bildigenkänning kan Guardian Goggles varna användaren för att plocka upp ett nummer av The Daily Mail. Om varningen ignoreras läggs stora blåa censurrektanglar över de mest skadliga artiklarna.

Det går att skratta åt den torra brittiska humorn. Men samtidigt har jag svårt att se några hinder för att funktionen inte skulle kunna bli verklighet i framtiden. Försök till översättning av text i realtid finns redan, till både iPhone och telefoner med Android. Försök som redan idag fungerar överraskande bra.

Men om spansk text på sekunden kan ersättas med engelsk finns det inga hinder för att på sikt använda bildigenkänning och bildmanipulation på andra sätt. Som i skämtvideon, för att lägga block över texten som förhindrar att man läser den.

Om förstärkt verklighet blir verklighet på riktigt, att vi alla en dag går runt med datoriserade glasögon eller kanske till och med datoriserade linser, vilka typer av skygglappar är det okej att de utrustar oss med?

Om jag vill slippa se klistermärken som andra lags supportrar satt på lyktstolpar runt om i staden, visst vore det skönt om de istället blev Blåvitt-vänliga? Är det okej med en funktion som raderar all sexistisk reklam ur mitt synfält? Om Coca-Cola subventionerar glasögonen, får de gå byta ut all Pepsi-reklam mot sin egen? Får tiggaren på trottoaren bytas ut mot en vacker blomlåda i min bild av världen? Får ett politiskt budskap bytas mot ett annat, på valaffischer eller i tidningar?

Vi är inte där idag, men kanske blir det dags att fundera på frågan förr än vi anar: Vilka sätt att forma sin egen världsbild, bokstavligen talat, är okej? På vilka sätt kan någon annan få påverka den, i utbyte mot ett billigare abonnemang eller något annat? Och vilken typ av manipulation är över gränsen?

Uppdaterat: På Twitter blev jag tipsad om begreppet "diminished reality" och den här tre år gamla demonstrationen som visar hur objekt kan raderas ur rörliga bilder i realtid.