Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-19 18:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/04/03/dags-for-en-telefon-fran-facebook/

Teknikbloggen

Dags för en telefon från Facebook?

Ryktena har funnits förr. Och inför morgondagen har maskineriet spunnit igång igen. Facebook har bjudit in till en pressträff. “Come see our new home on Android” är texten man lockar med.

Tidigare har jag inte känt mig helt övertygad om varför en egen telefon skulle vara nödvändigt för Mark Zuckerberg. Facebook vill vara en plattform som fungerar oavsett hårdvara, och att då lägga resurser på en egen telefon känns inte som en självklar prioritering. Att lansera ny telefon med jämna mellanrum är en helt annan sak än att hålla en app för iPhone och en för Android uppdaterad.

Men så läser jag vad Techcrunch skrev i påsk och får åtminstone ett starkt argument. Med en egen telefon och en anpassad version av Android kan Facebook samla in ännu mer information om sina användare. Vilka vi ringer till, vilka vi sms:ar och så vidare. Mer kontroll över operativsystemet ger mer information om användarna och större möjligheter att anpassa nyhetsflöde, annonser och annat.

Om Facebooks nya hem på Android verkligen är en telefon med skräddarsytt operativsystem får vi veta i morgon.