En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 11:16
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/04/16/lankar-for-barn-och-vuxna-som-vill-lara-sig-programmera/
Länkar för barn (och vuxna) som vill lära sig programmera
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
I slutet av februari skrev jag blogginlägget Lär barnen programmering så att de förstår världen lite bättre. Min tes är att när allt mer omkring oss datoriseras är det också viktigt att förstå att en dator inte är en magisk svart låda som gör saker på egen hand utan att det är människor som bestämmer vad de ska göra. Ett väldigt konkret exempel är träfflistorna som nätets sökmotorer levererar – de är inga objektiva sanningar utan resultatet av de regler som företagen bestämt ska gälla just för deras söktjänst.
Flera läsare hörde av sig med intressanta länkar:
Björn Regnell, professor på Lunds Teknisk Högskola, tipsar om Kojo, ett verktyg som kan användas för den som prova på att programmera i Scala. Det fina med kombinationen är att den till skillnad från Move The Turtle och andra spel är “riktig” programmering – och att det finns en svensk översättning. Att försöka ge instruktioner kan vara en nog så hög tröskel, att dessutom behöva göra det på engelska kan göra det krångligare än nödvändigt. Med den svenska översättningen av Kojo kan svenska ord användas för de vanligaste kommandona: höger istället för right, cirkel istället för circle och så vidare.
Karin Nygårds är lärare för en fjärdeklass och skriver en blogg om hur och varför hon jobbar med programmering i klassrummet.
Bloggen Kul med kod skriver om ämnet, bland annat den här listan med fler programmeringsspel.
Till helgen arrangerar .SE Barnhack, ett försök till en programmeringsskola för barn som kanske återkommer senare under året. Vilket intresserade får hoppas på, eftersom det redan är fullt.
I Malmö finns CoderDojo, öppet för åldrarna 7–17 år. På plats får deltagarna bland annat lära sig bygga webbsidor och göra spel i Scratch.
Och apropå Scratch: Här är en dragning som Mitch Resnick, upphovsmannen till Scratch, gjorde på en Ted-konferens i höstas.
Slutligen ett tips om Processing från Simon Winter. Har inte hunnit testa själv, men av den här filmen att döma verkar det kul, men mer för de lite äldre.