Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 07:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/04/24/radera-inte-raderade-filer-fran-sakerhetskopian/

Teknikbloggen

Radera inte raderade filer från säkerhetskopian

Förhoppningsvis har du säkerhetskopior på de viktigaste dokumenten du har i din dator. Kanske på en extern hårddisk eller till någon av alla backuptjänster som finns i molnet.

Bra.

Men har du funderat på vad som händer när du raderar en av filerna från datorn? Finns den kvar som en säkerhetskopia eller försvinner den därifrån också?

Kanske känns det självklart att säkerhetskopian ska tas bort om filen på datorn raderas. En raderad fil vill man uppenbarligen inte ha kvar, och därför ska den bort ur säkerhetskopian också.

Men det förutsätter att filen inte raderats av misstag.

Jag provkörde för en månad sedan ett program som rensar bland filerna på hårddisken. Men jag var slarvig och läste inte på ordentligt. Först i förra veckan upptäckte jag att ett trettiotal filer som hör till min bokföring försvann ut med det som verkligen skulle bort från hårddisken.

För första gången hade jag glädje av uppdelningen jag gjort på min hårddisk: En mapp för tillfälliga dokument och andra filer, en arkivmapp för allt som jag vet att jag vill ha kvar. Hittar backupprogrammet filer som raderats ur arkivmappen får kopian ändå finnas kvar. En fil kan inte försvinna ur mitt arkiv annat än av misstag, och därför ska inte kopian under några omständigheter raderas.

Problemen med filer som försvunnit från datorn av misstag är för övrigt en anledning till varför molntjänster som Dropbox inte ska ses som en ersättare för riktiga säkerhetskopior. Dropbox är bra på många sätt, för att ha tillgång till sina dokument oavsett vilken dator eller pryl jag använder och för att dela stora filer med kollegor. Men betalar man inte för en extratjänst som heter Packrat går raderade filer inte att återställa efter trettio dagar. Raderat från hårddisken betyder då raderat från Dropbox och borta för alltid.

På Microsofts Skydrive är gränsen flytande, mellan 3 och 30 dagar. På Google Drive försvinner raderade filer när papperskorgen töms.

Så, för att sammanfatta:

1. Skaffa ett program för backup.

2. Lägg allt du vet att du verkligen vill spara i en arkivmapp och låt aldrig backupprogrammet radera säkerhetskopiorna på filerna som ligger i den.

3. Se inte nätets lagringstjänster som en ersättare för en riktig säkerhetskopia.