Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-20 08:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/04/26/behall-vad-du-gillar-pa-facebook-for-dig-sjalv/

Teknikbloggen

Behåll vad du gillar på Facebook för dig själv

“Alla vll veta vad deras vänner gillar. Det är därför vi parar ihop vänner med annonser, så att det blir lätt att hitta produkter och tjänster som du är intresserad av, baserat på vad dina vänner delar med sig av och gillar.”

Det hävdar i alla fall Facebook. En klick på Like-knappen är ett sätt att hålla sig uppdaterad om vad ett företag skriver på Facebook. Men knapptryckningen används också i marknadsföring. Inlägg från företag och organisationer du aldrig haft med att göra dyker upp i nyhetsflödet, ibland med förklaringen att en av dina vänner tryckt på Like.

Jag fick i förra veckan frågan om det inte går att behålla sina tryck på den positiva tummen för sig själv. Det gör det.

Börja med att ta dig till din egen tidslinje, genom att klicka på ditt eget namn längst upp på sidan.

I menyraden, under din omslagsbild, klicka på Mer och sedan Gillar.

Klicka sedan på pennan som ligger i övre högra hörnet av rutan med sidor som du gillat.

Välj Sekretessinställningar och sedan kan du ställa in saker och ting som du vill i rutan som dyker upp.

För ett antal olika kategorier går det här att välja vilka som ska få se vad du gillar. Ska det vara offentligt, ska alla vänner kunna se, bara några utvalda eller ska det vara helt privat? Däremot är det tyvärr inte möjligt att välja att en sida i en kategori ska vara hemlig medan vännerna ska kunna se alla andra.

Och vill du inte att dina Likes ska kunna användas tillsammans med annonser på Facebook finns ytterligare en inställning att göra. Ta dig till Facebook-annonser och gör den inställning du vill ha längst ned på sidan.