Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-14 16:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/04/30/gor-en-skarmslackare-med-bilder-fran-instagram-och-facebook/

Teknikbloggen

Gör en skärmsläckare med bilder från Instagram och Facebook

På nätets fototjänster lämnar vi fotspår av vardagsögonblick efter oss. Jag blir många gånger glad av att bläddra igenom mitt Instagramflöde och se vad mina vänner gör. Och att titta igenom de egna bilderna är ibland vad som behövs för att minnas roliga saker man gjorde för ett år sedan och bli på lite bättre humör.

Tyvärr är bilderna fast på Instagram. Man laddar upp en ny och sen är den glömd så snart vännerna slutat kommentera eller trycka på gilla.

Men det finns ett enkelt sätt att påminnas varje gång du återvänder till datorn: Gör en skärmsläckare som visar bilder från Instagram, Facebook och Flickr.

Två saker krävs: Ett konto på Ifttt och ett på antingen Google Drive eller Dropbox.

Ifttt är en väldigt användbar tjänst som gör det möjligt att koppla ihop flera av nätets största webbplatser på olika sätt. I det här fallet ett konto på Instagram med en av internets nätdiskar. Principen är enkel: När Ifttt upptäcker att du laddat upp en ny bild till Instagram sparar den en kopia av bilden till ditt konto på Dropbox.

Och eftersom allt du lagrar i Dropbox också finns på din dators hårddisk återstår bara att ställa in skärmsläckaren. Oavsett om man använder Mac eller Windows finns en skärmsläckarvariant som visar bilder från en mapp på hårddisken.

När du skaffat ett Ifttt-konto kopierar du de här inställningarna till ditt eget. Det som återstår sedan är att tala om för datorn att den ska använda bilder i mappen IFTTT/Screensaver.

I Windows klickar du dig fram till skärmsläckare i Kontrollpanelen och väljer den variant som heter Foton. Ställ in att den ska använda bilder från bildmappen på Dropbox.

I en Mac görs motsvarande inställningar i Systeminställningar, i alternativet Skivbord och skärmsläckare.

Att låta Ifttt ta alla bilder du laddar upp till Instagram är bara ett av flera alternativ. Det går bland annat att ställa in att bara bilder med en viss hashtagg ska kopieras till Dropbox eller att dina bilder från Facebook också ska vara med.