Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-14 17:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/05/02/nu-kan-du-taggas-i-dina-vanners-foton-pa-instagram/

Teknikbloggen

Nu kan du taggas i dina vänners foton på Instagram

Instagram uppdaterades i kväll. Den nya funktionen heter Foton på dig.

Precis som på Facebook blir det nu möjligt att tagga personer som finns med i bilderna du laddar upp. Men till skillnad från hur det fungerar på Facebook är det bara den som laddar upp bilden som kan tala om vilka det är som syns på den. På Facebook är det möjligt att gå in och tagga personer även i vännernas bilder.

Bilder där du är taggad dyker sedan upp under en ny flik, Foton på dig, under din profil. Men det blir en mjukstart, först den 16 maj kommer andra att se vilka bilder som hamnar där.

Den nya funktionen är ytterligare ett exempel på det jag skrev om i höstas, att vi långt i från är ensamma om att skriva berättelsen om oss själva på nätet. Vad gäller Instagram är det dock, åtminstone tills vidare, enkelt att återta kontrollen, men det kräver ett aktivt val och att man är medveten om att möjligheten finns: Det finns en inställning som innebär att jag måste godkänna alla bilder där jag taggats innan de syns under min profil. Och klickar jag mig vidare till en bild där jag är taggad går det också att radera mitt namn från den.