Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-21 12:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/05/06/gaster-med-gester-tillsammans-med-dina-prylar/

Teknikbloggen

Gäster med gester tillsammans med dina prylar

Flutter är ett program som förvandlar datorns webbkamera till fjärrkontroll. Med bildigenkänning ser den om du håller upp handflatan eller pekar med en tumme åt höger eller vänster. Beroende på vilket program som Flutter är inställt att styra händer sedan olika saker.

Med Spotify betyder handflatan stopp/spela, tumme åt höger nästa låt, tumme åt vänster föregående. Med Chrome som webbläsare och Flutters tillägg installerat går det att styra Youtube på liknande sätt. På en Mac går det att navigera i presentationer i Keynote.

Flutter har flera svaga punkter. En är att gesterna inte känns igen om jag befinner mig mer än någon meter eller två från datorn. En annan är att gesterna, än så länge, är begränsade till de tre ovan. Men fler ska vara på gång, bland annat för att höja och sänka volymen och att gilla en låt på Spotify.

I nuvarande utförande är därmed nyttan/glädjen med Flutter begränsad. Men jag är imponerad över att det fungerar så bra som det faktiskt gör.

Idén med att styra datorn med gester är Flutter långt ifrån ensamma om. Microsoft har planer för Kinect, som började som ett tillbehör för Xbox 360. Leap Motion har fått mycket uppmärksamhet på förhand, men tvingades nyligen skjuta upp lanseringen några månader. Myo är ett annat uppstartsföretag som tror på gester, men använder ett armband för att registrera hur användaren rör sig.

Men oavsett teknisk lösning och tillverkare, som ersättare till tangentbord och mus tror jag lika lite på gester som röststyrning när man sitter framför datorn. Men ta ett par steg bakåt och lägg dig i soffan. Att kunna styra stereo och tv med handen, utan att först behöva hitta fjärrkontrollen, visst låter det lockande?