Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-21 14:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/05/07/svarare-byta-digitala-verktyg-an-digitala-lador/

Teknikbloggen

Svårare byta digitala verktyg än digitala lådor

Yahoo köper Astrid, en tjänst för att göra-listor. Det lilla teknikföretagets grundare bloggade om det i förra veckan och antydde samtidigt att tjänsten kan komma att läggas ned:

“Over the next 90 days, Astrid will continue to work as is, and we will no longer be accepting new premium subscriptions. To make future changes as easy as possible, we’ll be in touch with users shortly to share how to download data.”

Det här tangerar det jag skrev om i början av året, i blogginlägget Lås inte in dig i dina program. Då argumenterade jag för att man inte ska stoppa in sin data i program och tjänster där man inte kan plocka ut den igen, om man i framtiden skulle vilja använda en konkurrent.

Nu tycks ju inte användarnas data vara fast i Astrid och inte heller är det helt klart vad Yahoo har för ambitioner med köpet. Men det låter onekligen som om det mer handlar om att komma över kompetens än en tjänst. Och läser man kommentarer runt om på nätet, till exempel på Techcrunch, är det många som är oroliga för vad som ska hända och därför frågar efter alternativ.

Det påminner också om att alla molntjänster inte erbjuder samma sak.

När Google meddelade att RSS-läsaren Reader försvinner i sommar möttes det beslutet av upprörda röster. Men så länge en RSS-läsare gör det möjligt att exportera sina prenumerationer, vilket Google Reader gör, är det inget stort problem. Det är inte mer dramatiskt än att byta ut den gamla brevlådan utanför huset till en ny. Tidningsbudet kommer att lägga morgontidningen i den istället.

Men att flytta från en tjänst för att göra-listor till en annan är inte lika enkelt. Där finns ingen standard för vad en uppgift i listan ska innehålla. De som idag använder Astrid och antingen tvingas välja något annat eller inte blir nöjda med det som Yahoo kommer att erbjuda blir tvungna att flytta sina uppgifter för hand, en efter en.

Själv har jag under en kort period provkört Astrid. Konkurrenten Remember The Milk använde jag länge, ett drygt år. Men idag finns min att göra-lista i program som jag själv har kontroll över, som jag kan köra så länge jag vill. Det är jag nöjd med just nu.

Om man ska göra en analogi med den fysiska världen är tjänster som Google Reader tomma kartonger där man stoppar sina digitala tillhörigheter. Att flytta från en låda till en annan är mer eller mindre krångligt, men det går.

En tjänst som Astrid är mer av ett komplett verktyg. Slutar det av en eller annan anledning att fungera, då får man skaffa ett nytt och lämna allt det gamla.

Kort efter att Google meddelande att Reader skulle försvinna lanserade företaget Keep. Keep är ett anteckningsblock i molnet, en konkurrent till Evernote där användarna kan spara textsnuttar, bilder och annat innehåll.

Och det dröjde inte länge innan kopplingen mellan Google Keep och och nedläggningen av Google Reader gjordes: Vilket innehåll vågar man spara i Keep? Är tjänsten ett experiment eller något som kommer få leva länge? När kommer möjligheter att exportera anteckningar från Keep och flytta dem till en annan tjänst eller den egna datorn?

I nuläget finns Keep i alla fall inte med i Takeout, där Google gör det möjligt att ladda ner sitt innehåll från majoriteten av företagets tjänster. Vilket, måste sägas, fungerar föredömligt för exempelvis dokument i Google Drive, som kommer i Word- och Excel-format.

Det tål att upprepas: Lås inte in dig i dina program.