Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-30 16:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/05/15/geoguessr-vill-veta-var-i-varlden-du-har-hamnat/

TEKNIKBLOGGEN

GeoGuessr vill veta var i världen du har hamnat

I På Spåret undrar Kristian Luuk vart du är på väg. I GeoGuessr vill Anton Wallén veta var du hamnat.

Konceptet är enkelt: I webbläsarens fönster visas en stor bild från en plats någonstans på jorden. Din uppgift är att försöka lista ut var. Med ett musklick på världskartan gör du din gissning.

Spelet är baserat på street view i Google Maps, och innan gissningen går det att klicka sig runt i närområdet. Ibland kan det ge riktigt bra ledtrådar, som en flagga eller en vägskylt. Ibland hjälper det inte alls, när gissningen ändå visar sig hamna på fel kontinent.

För Anton Wallén är GeoGuessr ett hobbyprojekt som han gjorde för att lära sig utveckla webbtjänster med Google Maps.

Hur kom du på idén?

“Jag har alltid varit väldigt förtjust i Street View och hur det kan möjliggöra besök på platser ”nästan på riktigt” som man annars aldrig skulle tänka på att besöka. Det började därför som en applikation som slumpvis droppade ut användaren på nya platser i Google Street View. Efter ett tag började det kännas som att det behövdes någonting mer och kom på att man då skulle få gissa var i världen man befann sig på.”

När han var klar bestämde han sig för att lägga ut spelet så att andra kan få testa. I förra veckan skrev ett par av nätets stora tekniksajter som GeoGuessr och besökssiffrorna drog i helgen iväg till närmare 200000 per dag.

“Hade aldrig någonsin förväntat mig det mottagande som det fick men så klart är det jättekul. Har också fått väldigt mycket feedback från användare med alltifrån olika sätt de spelar spelet på och häftiga platser som de hittat, till funktioner som de skulle vilja se i framtiden,” skriver han i ett mejl.

På gång är bland annat en bättre slumpfunktion som ska se till att samma platser inte dyker upp så ofta och möjligheten till att begränsa urvalet till en viss region.

Mitt bästa resultat hittills är knappt 10000 poäng. Men efter att ha läst på om vilka områden som street view täcker hoppas jag kunna förbättra mig. Poängsumman bygger på hur precisa gissningarna är. Hur lång tid man tar på sig eller hur långt man rör sig på varje plats spelar däremot ingen roll.