Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 21:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/05/22/tva-dagar-om-natet-demokrati-och-manskliga-rattigheter/

Teknikbloggen

Två dagar om nätet, demokrati och mänskliga rättigheter

“Om jag som är från Ukraina twittrar på engelska om den ryska oppositionen när jag befinner mig i Sverige, vilket lands lagar är det då som gäller om någon inte är nöjd med det jag skriver?”

Frågan ställdes under en av paneldebatterna på Stockholm Internet Forums första dag. Något klart svar fick den aldrig – att det till slut skulle vara amerikanska lagar som avgjorde om twitterinlägget skulle finnas kvar eller inte blev bästa gissningen, ett möjligt alternativ att Twitter skulle censurera inlägget i vissa länder men inte i andra. Men som illustration på hur komplext internet är fungerade frågan ypperligt.

Frågeformuleringen var dock bara en variant på temat. Flera gånger under dagen lyftes just frågan om det privata näringslivets inflytande över hur vi använder internet.

I en paus pratade jag med Rebecca Mackinnon, nätdebatör och författare till boken Consent of the Networked. Hon sitter dessutom med i styrgruppen för Global Network Initiative och var glad över att kunna presentera Facebook som ny medlem i organisationen.

Global Network Initative är en organisation som jobbar för mänskliga rättigheter på nätet. Tanken är bland annat att företag genom att samarbeta lättare ska kunna stå emot påtryckningar när myndigheter i strid met de mänskliga rättigheterna vill få tillgång till information om enskilda personer.

– Facebook är en gigant med stort inflytande över människors möjlighet att uttrycka sig online. Att de har gått med betyder jättemycket. Företaget har tidigare, med rätta, fått kritik bland annat för hur de hanterar användarnas integritet. Medlemskapet i GNI innebär bland annat att företaget åtar sig att uppfylla vissa transparenskrav och att värdera olika beslut ur ett mänskliga rättigheters-perspektiv, säger Rebecca Mackinnon.

En återkommande synpunkt under konferensen första dag har också varit det meningslösa i att försöka dela upp stater i “onda” och “goda” när det gäller övervakning av medborgarna. Bland annat sa Ebele Okobi, ansvarig för mänskliga rättigheter på Yahoo, att myndigheter i många länder på tveksamma grunder försöker få information från företaget.

Och en tredje punkt som också lyftes flera gånger är behovet av anonymitet. Utan möjligheten att vara helt anonym på nätet försvinner också möjligheten att agera visselblåsare och hemlig källa till media.