Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-04 08:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/05/25/tio-ar-rackte-inte-for-wordpress/

TEKNIKBLOGGEN

Tio år räckte inte för WordPress

“Det finns en kille som hävdar att det tar tio år att göra bra mjukvara. Just nu håller jag med honom.”

Så sa Matt Mullenweg när jag intervjuade honom 2008. Fem år tidigare, 2003, hade han grundat WordPress.

På måndag är det dags för tioårsfesten. Det som började som ett verktyg för bloggare har med åren utvecklats till ett publiceringssystem som kan användas till väldigt många olika typer av webbplatser.

Och det har blivit populärt. Automattic, företaget som utvecklar WordPress, brukar bland annat citera statistik från Alexa. De senaste siffrorna därifrån är att 18,5 procent av webbens tio miljoner populäraste sajter är byggda med WordPress.

Så vad säger Matt Mullenweg idag? Räckte tio år för att WordPress skulle bli bra?

“Jag håller fortfarande med om att det tar tio år att göra något bra. Om du tittar på många av de tjänster som blir en framgångssaga över en natt så har dem ofta en betydligt längre historia än de flesta tror, inklusive misslyckanden och omfokuseringar”, skriver han i en mejlintervju.

“Men 2008 trodde jag att jag skulle vara mycket nöjdare med WordPress som tioåring. Men jag är inte nöjd, det finns massor av idéer för hur WordPress ska bli bättre.”

Beror det på att WordPress inte utvecklats som du hade tänkt eller på att omvärlden förändrats?

“Idag är WordPress bättre än jag då förväntade mig att det skulle vara, men för varje berg vi bestiger dyker det upp ett nytt vid horisonten.”

Vad kommer WordPress att vara om tio år?

“Ett slags operativsystem som lägger grunden för väldigt många webbplatser. Andelen nystartade webbplatser som använder WordPress ökar hela tiden, men det handlar inte bara om traditionella bloggar och nättidningar. WordPress används till allt från e-handel till fastighetsadministration.”