Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-29 02:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/05/28/full-fart-i-de-flesta-svenska-internetabonnemangen/

TEKNIKBLOGGEN

Full fart i de flesta svenska internetabonnemangen

I förra veckan presenterade .SE sin tredje rapport om nätneutralitet i svenska internetabonnemang. Och resultatet är i huvudsak glädjande: Få svenska internetleverantörer filtrerar trafiken i kundernas abonnemang.

Men det finns undantag. Precis som 2011 och 2012 handlar det i första hand om BitTorrent. I sina mätningar hittar .SE fall där den tillgängliga kapaciteten för BitTorrent utan naturlig förklaring är lägre än för andra typer av internettrafik, ofta under eftermiddagar och kvällar då många använder sin internetuppkoppling. Oftare gäller detta mobila bredbandsabonnemang än fasta. I sin rapport skriver .SE:

“Trafikmönstret är på de flesta ställen ”brusiga” det vill säga naturliga skillnader i mätdata på grund av Internets beskaffenhet och varierande last men på andra ställen ser vi tydliga och återkommande skillnader som tyder på en medveten styrning/strypning av trafiken. Det går inte att säga exakt var denna styrning sker längs vägen.”

Under det senaste året har .SE utökat omfattningen av sina mätningar och samlar idag in mer data än tidigare. Nästa steg är att jobba vidare med analysdelen, så att den ska bli enklare och snabbare att genomföra.

Förhoppningsvis kan det på sikt leda till bättre underlag för oss konsumenter när vi väljer vilken operatör vi ska bli kunder hos.