Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 00:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/08/15/telefonens-batteri-skvallrar-om-utomhustemperaturen/

Teknikbloggen

Telefonens batteri skvallrar om utomhustemperaturen

I sin bok Click here to save everything är nätdebattören Evgeny Morozov bland annat kritisk mot det han ser som en övertro till möjligheterna med crowdsourcing. Han påminner också att människor samarbetade för att lösa problem på ett crowdsourcing-liknande sätt långt innan nätet uppfanns. Ett exempel är inrapportering av väderobservationer.

I appen Weather Signal möter de gamla väderobservationerna modern teknik. Alla användare som har appen i sin mobil bidrar med data som i nuläget används för att visa aktuella väderförhållanden men som på sikt kanske också kan ligga till grund för prognoser.

Det fascinerande är att inrapporteringen sker helt automatiskt.

Open Signals första app, med samma namn som företaget, mäter täckning och hastighet i världens mobilnät med användarnas hjälp. Alla som vill bidra till företagets kartor installerar Open Signal i telefonen, appen skickar sedan mätvärden till databasen. I februari presenterade företaget en sammanställning som visade att svenska 4G-nät är snabbast i världen.

Att det går att använda en mobiltelefon för att mäta signalstyrka och hastighet i ett mobilnät är inte särskilt överraskande. Inte heller att samlad data från många telefoner kan göra det möjligt att dra generella slutsatser om ett mobilnät.

Men moderna telefoner har en hel del sensorer, bland annat för att mäta lufttryck och omgivningens ljusförhållanden. Samsungs senaste, Galaxy S4, har till och med ett chip som mäter temperatur och luftfuktighet. Sensorerna finns där av olika anledningar, ljussensorn för att anpassa ljusstyrkan på skärmen till exempel, men mätvärdena kan användas till annat. Men med en telefonmodell som har termometer kommer man inte långt.

I din smartphone finns en termometer som håller koll på batteriets temperatur. Som en del i nätmätningarna samlade Open Signal även in information om batteriets temperatur och i ett långt blogginlägg beskriver företaget hur man upptäckte att det går att korrelera batteritemperatur till lufttemperatur om tillräckligt många användare bidrar med data. Kortversionen: Om mätvärdena från din telefon kopplas ihop med avläsningar från många andra säger de något – med överraskande stor precision – om utomhustemperaturen där ni befinner er.

Från sin blogg länkar Open Signal dessutom vidare till ett holländskt forskningsprojekt där företaget var med på ett hörn. Forskarna kunde visa hur mätningar i mobilnäten kunde användas för att skapa realtidskartor som visar aktuella nederbördsområden, möjligt tack vare att regnet påverkar förutsättningarna för radiosignalerna.