Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-20 03:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/10/23/apple-och-nokia-visade-nytt/

TEKNIKBLOGGEN

Apple och Nokia visade nytt

När jag väljer vilken telefon jag ska plocka upp är det några få appar (Drafts och Dayone) som gör att det ibland väger över till Apples fördel. Men för det mesta är det inte någon av dem jag ska använda och då kan det lika gärna bli min Nexus 4 som jag lyfter från skrivbordet. För mail, kalender, att göra-listor och andra viktiga saker använder jag olika molntjänster som fungerar lika bra oavsett telefon.

Vad gäller pekplattor tycker jag att glappet är större. Även om jag gillat både Nexus 7 och Sony Xperia Tablet Z tycker jag att Ipad är bättre. Också här tack vare ett utbud av appar (Drafts och Dayone kompletterat av Editorial och iA Writer) som passar mina behov men också med bättre hårdvara.

Med de nya Ipad-modeller som Apple visade upp igår kväll känns det som om företaget stärker den positionen. Bland annat krymper nya Ipad Air både i storlek och vikt medan Ipad Mini får en mer högupplöst skärm än tidigare.

Några timmar tidigare hade Nokia visat upp sin första pekplatta. Nokia gör i mina ögon bättre telefoner än vad försäljningssiffrorna visar, hårdvaran i företagets senaste toppmodeller har imponerat på mig. Jag är väldigt nyfiken på hur deras första pekplatta är.

Nokia har valt att använda operativsystemet Windows RT. Till utseendet påminner det om Windows 8 som körs i vanliga datorer, men underliggande teknik skiljer sig åt och det är inte möjligt att köra samma program i plattan som i datorn. Av den anledningen är det många som kritiserar Windows RT, men jag har svårt att förstå den synpunkten. Programmen du har i din dator går inte att köra i en platta med IOS eller Android heller.

Men den stora nyheten från Apple var inte nya Ipad-versioner utan prissättningen på operativsystemet OS X Mavericks och programpaketen Iworks och Ilife. Mavericks blir gratis för alla, de andra för alla som köper ny dator eller bärbar Apple-pryl.

Tidigare har senaste versionen av OS X kostat någon hundralapp för de som redan har en dator, vilket säkert avskräckt en del användare från att uppdatera. “Det jag har fungerar ju så varför betala pengar för något så tråkigt som ett operativsystem.” Tack vare att Apple kontrollerar både hård- och mjukvara kan företaget göra på det här sättet. För köparna kommer värdet på deras datorer förbättras tack vare framtida uppdateringar och därmed kan inköpspriset lättare motiveras.

Också Nokia hade en inte obetydlig nyhet vad gäller mjukvara: Instagram kommer inom kort till Windows Phone. Sedan tidigare finns Instagram-appar utvecklade av andra företag, men att få originalet till plattformen är givetvis viktigt för Nokia och Microsoft.