Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Teknikbloggen

Tre torsdagar för digitalt självförsvar

Avslöjandena om hur våra liv på internet avlyssnas och kartläggs har fortsatt under hösten. Och det handlar inte bara om statliga ingrepp i vårt privatliv. Smygläsning av exempelvis e-post kan ske på många ställen.

Men även om det inte går att skydda sig mot allt finns det en hel del man kan göra som privatperson. Kryptera e-post, till exempel. Eller använda tjänster som Tor för att surfa anonymt på nätet.

För att förklara vilka riskerna på nätet är och vad man kan göra för att minimera dem arrangerar föreningen DFRI och hackerspacet Sparvnästet så kallade kryptopartyn i Stockholm de kommande tre torsdagarna.

Vad är ett kryptoparty?

– Det är en gräsrotsrörelse som startade i Australien av Asher Wolf. Tanken är att bygga en brygga mellan hackers och vanligt folk så att fler får en möjlighet att lära sig om kryptering. Det ska vara gratis, öppet och roligt, säger Linda Sandberg, styrelseledamot i DFRI.

Varför behöver ni arrangera det här?

– Eftersom folk använder nätet väldigt mycket men vet väldigt lite om hur det fungerar och vad som händer med övervakning och annat. Vad görs det för datainsamling, vilka krypton är knäckta och så vidare? Man kommer, får lära sig en del och installerar de program man tycker att man behöver. Kanske HTTPS Everywhere för att surfa säkrare eller GPG för att skicka krypterad e-post. Och en del blir kanske intresserade av hur man med Tor kan hjälpa personer som har det tuffare på nätet än vad vi har i Sverige.

Vilka hoppas ni ska komma?

– Alla ska känna sig jättevälkomna. Det finns inga dumma frågor och den som inte uppför sig schysst åker ut. Det kommer säkert vara journalister, det kommer att vara nördar och totala nybörjare. I februari arrangerade vi vårt första kryptoparty här i Stockholm och då kom det 70–80 personer. Från 7 till 70 år, nybörjare och nördar, kvinnor och män.

– De tre kvällarna kommer att ha olika teman. Den första kommer handla om hur man blir allmänt streetsmart på nätet, den andra om problem med mobiltelefoner och den tredje om hur man kan surfa anonymt.

Man behöver inte föranmäla sig och ni gör inga deltagarlistor. Varför är det viktigt?

– Vi pratar om hur man kan bli mer anonym på nätet, men de som har ett behov av det behöver kanske vara anonyma även i den fysiska verkligheten, på grund av hotbilder eller annat.