Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 09:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/12/04/foretagen-som-hotar-friheten-pa-natet-ska-fram-i-ljuset/

Teknikbloggen

Företagen som hotar friheten på nätet ska fram i ljuset

På Internetdagarna i förra veckan var Rebecca MacKinnon en av huvudtalarna. Hennes presentation handlade till stor del om yttrandefrihet och personlig integritet på internet. I förbifarten nämnde hon sitt nya projekt Ranking Digital Rights, en ambition att skapa ett index som rankar världens största internetföretag (i vid bemärkelse) utifrån hur de förhåller sig till just yttrandefrihet och personlig integritet.

Efter hennes presentation hann jag få en kort intervju med henne, och ställde bland annat frågor om varför det här rankingen behövs:

– Det finns massor av index som rankar företag utifrån olika aspekter. Access To Medicine Index tittar bland annat på hur läkemedelsbolag agerar i fattigare länder. Och de index som finns används av konsumenter, debattörer, lobbyister och investerare för att tvinga företagen att ta bättre hänsyn till mänskliga rättigheter och hållbar utveckling, säger Rebecca MacKinnon.

– Men det har saknats en ranking för hur företag agerar när det gäller personlig integritet och yttrandefrihet. EFF har ett projekt som granskar amerikanska företag, men bara i förhållande till amerikansk lagstiftning. Ranking Digital Rights ska bli globalt.

Hur långt har ni kommit?

– Än så länge är det inte mer än en enkel blogg. Vi har ägnat det senaste året åt förberedelser, bland annat för vi diskussioner med forskare i den akademiska världen. Vi vill vara säkra på att det blir ett rankingsystem som fungerar. Det första är att identifiera de åtgärder som företag inte har några ursäkter att strunta i.

Kan du ge några exempel?

– Grundläggande säkerhet, som kryptering. Eller hur användarna informeras om vilken data som samlas in. Vilka rutiner som finns för att hantera förfrågningar från myndigheter. Att användarna informeras när användarvillkoren förändras. Att nya produkter och tjänster utvärderas utifrån hur de påverkar mänskliga rättigheter. Det finns massor av saker man kan kräva av företag som de inte lever upp till idag.

– Tanken är att lägga golvet först: Vilka företag gör inte ens de mest grundläggande sakerna?