Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 11:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/12/16/smarta-klockor-behover-smarta-filter/

Teknikbloggen

Smarta klockor behöver smarta filter

Under hösten har jag under några veckor testat två smarta klockor, Samsungs Galaxy Gear och Sonys Smart Watch 2. Inte någon av dem har fått mig att omvärdera slutsatserna jag skrev om i somras, efter att ha använt min Pebble i två månader: För att smarta klockor ska slå igenom krävs smarta filter.

Som klockorna fungerar idag vibrerar de och piper mest hela tiden. När de väl har parkopplats med en värd-mobil kallar de på ägarens uppmärksamhet när det kommer e-post, sms, meddelanden på Twitter och Facebook. Men det är pip och vibrationer helt utan urskiljning.

För att bli användbart på riktigt måste jag kunna välja när klockan ska reagera. Det fungerar inte med allt-eller-inget, det måste gå att tala om vems meddelanden jag vill få skickade till handleden. De flesta personer jag kommunicerar med är inte så viktiga att jag måste veta på sekunden.

Med filterproblematiken avhandlad kan jag konstatera att främst Samsungs försök – jag kallar det för försök, det här är inga produkter klara för massmarknad – är intressant. Men inte för informationen som skickas från telefonen till klockan utan för att det finns en möjlighet att skicka saker åt andra hållet.

Galaxy Gear är utrustad med både kamera och mikrofon. Först var jag tveksam till nyttan men efter ett tag insåg jag att det på sikt kan vara en lösning på ett problem jag haft.

När jag jobbar med artiklar, särskilt större och mer omfattande texter, kan formuleringar och idéer om hur ingressen ska formuleras dyka upp när jag är som minst förberedd. Det vill säga saknar möjlighet att skriva ner idén, vid ratten eller ute på en löprunda. Med en pryl på handleden som kan ta både bilder och spela in ljud och skicka dem till Evernote är det problemet löst.

Men med de brister som de smarta klockarna fortfarande dras med är det snarare en diktafon i armbandsutförande jag blir intresserad av. När det skrevs om Kickstarter-projektet Kapture tidigare i år förstod jag inte riktigt vem som skulle vilja ha ett sånt. Det gör jag nu. Men jag skulle vilja ha det i ett utförande som inte spelar in allt hela tiden utan bara på kommando. Intrånget i omgivningens integritet blir alldeles för stort.