Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 19:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/12/23/fyra-digitala-sista-minuten-forslag-att-lagga-under-granen/

Teknikbloggen

Fyra digitala sista minuten-förslag att lägga under granen

Ett dygn kvar till klappöppning. Om du glömt bort att köpa till någon av släktingarna har jag fyra förslag som gör att du inte behöver ge dig ut i trängseln på stan:

Instapaper är en suverän tjänst för alla intressanta artiklar en hittar på webben men inte hinner läsa precis då. Ett alternativ är att skriva ut på papper. Ett annat att spara som ett bokmärke i webbläsaren. Ett tredje att skicka länken till sig själv med e-post. Alla fungerar men inget är så bra som Instapaper. Med tjänsten får den du hjälper igång med appen en virtuell att läsa sen-hög. Med ett klick på en knapp i webbläsaren sparas den intressanta artikeln och kan sedan läsas i mobiltelefon eller pekplatta när tid finns.

Fastmail är e-posttjänst från Australien. Mitt konto skapade jag 2004, men på allvar har jag använt Fastmail sedan 2009. Sedan dess har jag i kortare perioder testat olika alternativ, men kommer alltid tillbaka. En av de viktigaste anledningarna att företaget bara säljer sin e-posttjänst och inget annat. Det innebär att saker och ting fungerar fantastiskt bra och att det finns gott om funktioner för att bland annat automatiskt sortera inkommande mejl i olika mappar och för att stoppa spam och virus. Att man är betalande kund innebär också att det finns en kundtjänst att vända sig till, som snabbt tar hand om de frågor som kommer in.

En egen blogg på Wordpress.com. Grundabonnemanget är gratis, men för 99 dollar om året kommer bland annat mer lagringsutrymme, möjligheten att ladda upp videofilmer och koppla ett eget domännamn till bloggen.

Och det fjärde tipset är just ett domännamn. En egen domän är för nätet vad nummerportabilitet är för telefoni. Med en egen domän går det att skapa både e-postadresser och webbadresser som är helt oberoende av vilken tjänsteleverantör som används. E-postadressen namn@domän.se går att använda oavsett om en är kund hos Fastmail eller en konkurrent, www.domän.se fortsätter att gå till en blogg även efter att den flyttat från Wordpress.com till ett annat blogghotell.

God jul!