Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-29 11:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/12/27/lat-din-telefons-position-styra-webben/

Teknikbloggen

Låt din telefons position styra webben

Ifttt är en smart tjänst som jag skrivit om tidigare. Den gör det möjligt att koppla ihop olika webbtjänster för att tillsammans låta dem göra saker som de inte klarar av på egen hand. Det är bland annat möjligt att skapa en skärmsläckare med bilder från Instagram eller Facebook. Det går att spara länkar i stjärnmärkta tweets till Instapaper, så att man kan läsa dem när man har tid. Det går att använda Ifttt för att skapa egna kopior av bilder och uppdateringar man gör i sociala medier.

Nyligen lanserade företaget en iPhone-app som bland annat gör att telefonens bilder, adressbok och uppgifter i att göra-listan går att använda som en av kanalerna i Ifttt. Den senaste nyheten i appen är att telefonens gps också går att använda.

Som användare ställer man in så kallade geo-staket på en kartbild. Geo-staket är virtuella inhägnader som kan ha en valfri radie. Ifttt kan sedan reagera när telefonen kommer till eller lämnar en sådan inhägnad.

Tack vare alla kopplingar Ifttt har till andra tjänster går den informationen att utnyttja på olika sätt. Det går att göra automatiska uppdateringar på Facebook när du kommer till jobbet eller logga varje besök på gymmet till ett kalkylblad på Google Drive. Men mest intressant blir gps-funktionen kanske för de som antingen har Belkins fjärrstyrda strömbrytare WeMo eller Philips uppkopplade lampa Hue. Det går då att tända ljuset när man närmar sig hemmet eller automatiskt stänga av strömmen till strykjärnet när man lämnar.