Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Teknikbloggen

Pinkoden är väl aktiverad i din mobiltelefon?

I helgen läste jag om mannen i Borås som installerat ett spionprogram i sin flickväns mobiltelefon. För den som vill finns tyvärr gott om möjligheter att göra liknande saker.

I tider då fokus ligger på den massavlyssning som Edward Snowden avslöjat och fortsätter att avslöja kan det finnas anledning att påminna om de här riskerna. Dokumenten som Snowden läckt vittnar om oerhört omfattande ingrepp i vår integritet som på sikt säkert kan påverka demokratin. Men för den enskilda medborgaren kan de konkreta riskerna finnas betydligt närmare än så: En snokande it-avdelning, en kontrollerande partner eller snokande klasskamrater.

Spionprogram är i sig inget nytt. Jag har läst och skrivit om dem i många år. Den artikel som Ars Technica publicerade i mars förra året är en bra introduktion till hur de används på oerhört obehagliga sätt.

Men med spionprogram i mobiltelefonen blir möjligheterna för den som vill hålla koll på en annan persons liv ännu större. Den används mer och är med överallt. Mer kommunikation går via telefonen och genom att följa var den befinner sig går det också att se var användaren sannolikt är.

För att hålla koll på geografisk position behövs inte ens ett spionprogram installeras. Med hjälp av information från GPS, mobilnätet och närliggande trådlösa nätverk kan en telefon avgöra vad den befinner sig. Informationen används bland annat i alla kartappar och andra platsbaserade tjänster.

Nytt i Ios7 är en funktion som även visar var den befunnit sig tidigare. Liknande möjligheter, utan att någon extra app installeras, finns också i telefoner med Android som operativsystem. Det är inte svårt att komma på situationer där det kan vara problematiskt att mobilen är en personlig spårsändare som visar var ägaren (sannolikt) befunnit sig. Funktionen går att stänga av, men det går att tolka som att det finns något att dölja.

Att känna till att insamlingen sker gör det däremot möjligt att lämna telefonen på en “okänslig” plats när så krävs. Därför tycker jag att både Google och Apple borde vara tydligare med att funktionen finns så att användarna verkligen är medvetna om den.

Mobiltelefonen innehåller i alla olika appar allt mer information om våra liv, vilka vi kommunicerar med, var vi rör oss, vad vi gör – listan går att göra lång.

Inse att mobiltelefonens värde är mer än vad den kostar i pengar och gör vad du kan för att skydda dess innehåll: Har du inte redan slagit på pinkoden, gör det idag. Det ska inte räcka med att du lämnar telefonen på ett bord medan du går och hämtar ett glas vatten för att någon nyfiken person i din närhet ska kunna ta reda på saker som du vill hålla för dig själv.