Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Teknikbloggen

Hota inte dina barn med internetförbud

Sedan jag skrev blogginlägget med nätråd till föräldrar i förra veckan har jag pratat med Helene Gestrin, kammaråklagare specialiserad på relationsvåld. Därför kan jag nu komplettera listan med råd med ytterligare ett: Hota aldrig dina barn med internetförbud.

– I fall där ungdomar blir utsatta på internet så har jag i ett antal olika utredningar sett att barn och ungdomar drar sig från att prata med sina föräldrar om det. De är rädda för att föräldrarna ska skuldbelägga dem, att de lagt till någon i chattprogrammet som de inte borde, eller att datorn eller internetuppkopplingen ska tas ifrån dem. Och har man någon gång tidigare fått nätförbud, då drar man sig ännu mer för att prata om problem på nätet, säger Helene Gestrin.

Hon jämför med äldre bestraffningar, som ett biobesök som fryser inne eller en fest barnet inte får gå på:

– Det är momentana bestraffningar, punktinsatser som inte stör hela barnets liv. Att inte få vara på nätet är en begränsning som pågår från det att man vaknar tills dess att man somnar. Barn och ungdomar skiljer inte på nätvärlden och köttvärlden. De behöver internet för att kunna hålla koll på sina läxor, för att veta när nästa fotbollsträning är, för att kunna delta i samma sammanhang som sina kompisar. Utan nätet kan de inte upprätthålla normala, sociala kontakter.

Eftersom internet är precis så viktigt kan man som förälder skapa en förhöjd risk för sina barn när man hotar med internetuppkopplingen.

– Just när det gäller övergrepp via nätet sker ofta en upptrappning: “Om du inte tar på dig själv idag kommer jag skicka filmen från förra gången vi chattade, när du visar brösten, till dina föräldrar.” Det man som förälder vill är ju att barnen ska komma springande så fort något obehagligt händer, oavsett om det är att någon kastar en snöboll på vägen hem från skolan eller skickar ett chattmeddelande. Men dit når man inte om barnet tror att det genom att berätta riskerar internetuppkopplingen och allt det den ger dem, säger Helene Gestrin.