Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-29 05:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2014/03/05/batteritiden-ar-mobiltelefonens-framsta-falskhals/

Teknikbloggen

Batteritiden är mobiltelefonens främsta falskhals

Moves och Human är två av alla de Iphone-appar för quantified self, livsloggning, som dykt upp i Itunes Store. Moves räknar stegen jag tar, Human håller koll på att jag rör mig minst 30 minuter varje dag. Det går att resa frågetecken kring min personliga integritet, eftersom båda apparna laddar upp information om hur jag rört mig till respektive företags molntjänst för bearbetning.

Men det är inte integritetsaspekten som är den främsta anledningen till att jag varje gång jag installerar dem bara låter dem finnas kvar på mobilen i några dagar innan jag avinstallerar dem.

Det är batteritörsten som fäller avgörandet.

De senaste veckorna har jag gjort en del resor i jobbet. Trots att det i huvudsak handlat om resor över dagen är det en hel del elektronik som packas i väskan. Laddare och förlängningssladd till datorn, surfzon för mobilt bredband, skärmkablar av olika snitt – och extrabatteri för att kunna ladda mobilen även om det inte finns ett vägguttag i närheten.

Samtidigt som jag fyller väskan tömmer jag telefonen på appar. Om batteritörsten är oundviklig, om den beror på slarvig programmering eller att apparna fungerar dåligt tillsammans med någon av de andra jag har installerade ska jag låta vara osagt. Men att behålla Moves och Human i telefonen under en resa är hopplöst.

Jag har skrivit om det här problemet tidigare. Då var en av mina mobiler en Iphone 4S. Den är idag utbytt mot Iphone 5S som är kompletterad med en Nexus 4. När jag bytte ut min gamla Apple-lur i höstas gjorde jag det i förhoppning om betydligt förbättrad batteritid och att kunna testa åtminstone antingen Human eller Moves under en längre period.

Tji fick jag.

Fortfarande måste jag ladda en gång per dygn.

Jämfört med den äldre Iphone-modellen har 5S större skärm och tunnare utförande. Jag hade med glädje valt den större skärmen utan att krympa tjockleken om det gett mig bättre batteritid.

Varje gång de stora telefontillverkarna visar upp nya toppmodeller hörs röster som menar att utvecklingen går för långsamt, att det var länge sedan det lanserades en telefon med riktigt spännande, ny hårdvara.

Min förhoppning vid varje större lansering är även i fortsättningen att höra något om “revolutionerande batteriteknik”.