Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 13:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2014/03/11/mer-kryptering-som-standard/

TEKNIKBLOGGEN

Mer kryptering som standard

De senaste dagarna har Edward Snowden skapat rubriker runt om i världen igen. I går efter att via videolänk deltagit i den stora konferensen SXSW i Austin. (Hela samtalet går att se på Youtube.)

Och i förra veckan efter att ha lämnat skriftliga svar på frågor från sex medlemmar i EU-parlamentet.

Frågor och svar handlar mycket om politik, juridik och hur effektiv övervakningen möjligen är. Men också en del om teknik. Snowden skriver bland annat:

“The good news is that there are solutions. The weakness of mass surveillance is that it can very easily be made much more expensive through changes in technical standards: pervasive, end-to-end encryption can quickly make indiscriminate surveillance impossible on a cost- effective basis.”

I förra veckan arrangerades IETF 89 i London, en veckolång träff inom ramen för Internet Engineering Task Force. IETF är en organisation som jobbar med de tekniska standarder som utgör grunden för internet. Sedan Snowdens avslöjanden har mycket av arbetet handlat om just mer kryptering.

Och det behövs: Kryptering som är inbyggd i tekniken utan att användaren behöver tänka på det. Nyligen hörde jag en podcast med journalister från Guardian. En av dem refererade till ett samtal med en riskkapitalist som hade slagit fast att det inte finns ytterst lite intresse att investera i teknik som stärker integriteten online. Av den enkla anledningen att tjänster som ökar integriteten inte säljer.

Därför är initiativ som Android-varianten CyanogenMod och telefonen Blackphone intressanta. Där är funktioner för kryptering en del av helheten, och dessutom ofta aktiverad från start.

På samma sätt är det tänkt att bli med e-postprogrammet Mailpile: Lika användarvänligt som Googles Gmail – men med inbyggda funktioner för kryptering.

Riskkapitalisten som den brittiska journalisten pratat med har kanske rätt i att efterfrågan på lösningar som bara stärker den personliga integriteten är begränsad.

Men de produkter och tjänster som löser samma saker som konkurrenterna och dessutom lägger på ett lager kryptering tror jag definitivt har framtiden för sig.