Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-29 11:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2014/03/19/vet-du-vem-som-kan-se-det-du-postar-pa-facebook/

TEKNIKBLOGGEN

Vet du vem som kan se det du postar på Facebook?

Har du koll på vem som kan läsa de statusuppdateringar och se de bilder du publicerar på Facebook? Forskare vid universitetet i tyska Regensburg tror att svaret på den frågan ofta är nej.

Integritetsinställningarna på Facebook kan uppfattas som både röriga och många. Dessutom är det inte helt uppenbart var på webbplatsen de finns. För några år sedan fanns det en tjänst där det gick att söka bland offentliga uppdateringar på Facebook. Sökningar på exempelvis ordet “chef” eller “chefen” antydde, minst sagt, att många offentliga uppdateringar sannolikt görs i tron att de bara syns av en utvald skara människor.

Med spelet Friend Inspector låter de tyska forskarna dig själv testa vilka som kan se det du postar på Facebook – och om du har koll på vem som kan se vad.

Spelet sker i två faser. I den första hämtas statusuppdateringar och bilder in från ditt konto. Du får se dem parvis och klicka på den som du tycker är mest privat. På det sättet sållar Friend Inspector fram ett antal uppdateringar från Facebook som du i varierande grad bedömer som privata.

I fas två visas de här mer känsliga inläggen tillsammans med ansikten på Facebook-användare. De flesta av dem hämtas från din lista med vänner, men några är slumpvis utvalda. Ditt uppdrag är nu att klicka på dem som kan se bilden eller statusuppdateringen.

Efter att själv ha spelat några gånger kan jag konstatera två saker: Nej, jag hade inte full koll på vem av mina Facebook-vänner som kan se vad jag lägger upp på sajten. Men inte något av de bilder och texter som Friend Inspector testade på mig kunde ses av någon som jag inte är vän med. Det känner jag mig trots allt rätt nöjd med.

Är du inte nöjd med ditt resultat, ändra i integritetsinställningarna. Överväg också att skapa listor på Facebook. De gör det möjligt att enkelt styra vem av dina Facebook-vänner som får se vad.