Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 12:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2014/03/27/fejkad-trafikstockning-gav-studenter-graddfil/

TEKNIKBLOGGEN

Fejkad trafikstockning gav studenter gräddfil

Waze, en navigationsapp för mobiltelefoner, bygger på crowdsouring. Appen hjälper användaren att hitta rätt. Men genom att också samla in information från alla användare kan Waze bland annat upptäcka trafikstockningar automatiskt. Om hastigheten plötsligt sjunker för flera användare som befinner sig på samma ställe så beror det sannolikt på någon form av hinder på vägen.

Wired skriver om två israeliska studenter som bestämde sig för att försöka lura systemet. Grundtanken var enkel:

1. Simulera en trafikstockning.

2. Waze föreslår en annan rutt för sina användare.

3. Färre bilar och snabbare resa för dem som vet att trafikstockningen är en fejk.

I en trestegsraket lyckades Shir Yadid och Meital Ben-Sinai med precis det. Först skapades ett antal virtuella Android-telefoner i en dator, med hjälp av en emulator. I varje virtuell telefon installerades Waze men också ett program som studenterna själva hade utvecklat. Programmet, som fick namnet TrafficJam, matade falska gps-signaler till Waze. Och efter lite experimenterande lyckades Yadid och Ben-Sinai lista ut vilken gps-sekvens de skulle förse Waze-appen med för att tjänsten skulle tolka det hela som en trafikstockning.

Fältförsöken genomfördes på en lågtrafikerad vägsnutt på skolans område, för att andra bilister inte skulle påverkas. Men som exempel på hur infrastruktur användarna litar på kan kidnappas gör det inte studenternas arbete mindre intressant.