Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 13:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2014/03/31/vad-ar-framtidens-lasupplevelse/

TEKNIKBLOGGEN

Vad är framtidens läsupplevelse?

Varje bok ett socialt nätverk. Det var ambitionerna hos personerna som grundade Readmill. I juli 2011 intervjuade jag en av dem, Henrik Berggren, i DN Kultur.

– De anteckningar och markeringar du gör i en e-bok kommer att bli tillgängliga för alla dina vänner. Börjar de läsa samma bok som du kan de välja att läsa den med just dina kommentarer, sa han då.

I fredags kom nyheten att Readmill läggs ned i början av sommaren medan personerna som utvecklat tjänsten börjar jobba på Dropbox.

Jag har sedan Readmill lanserade sina appar för Iphone och Ipad använt dem från och till. Mest köper jag e-böcker från Amazon och har därför varit flitigare med Kindle.

Men de sociala inslagen hos Readmill har kittlat, det har känts som om Henrik Berggren och hans kollegor varit något på spåren. Dessutom har jag med Readmill haft större kontroll över de anteckningar och markeringar jag gjort.

Båda delarna tror jag fortfarande är viktiga för framtidens läsning.

Att direkt på boksidan kunna diskutera innehållet med vänner eller andra kursdeltagare kan göra mycket för utbytet man har av en text.

Att kunna göra marginalanteckningar i boken och sedan exportera dem så att de går att öppna i ett annat program ger helt nya möjligheter att använda en bok, inte bara att läsa den.

Embyron till detta finns även hos Amazon. Men med en lång väg kvar att gå. Exempelvis gissar jag att det är konkurrensskäl i kombination med upphovsrättsdito som ligger bakom att möjligheterna att flytta med sig anteckningar är klart begränsade.

Den 26 maj arrangeras Read Me i Lund. Dagen innan tjuvstartar konferensen med ett hackaton, ett dygns intensivt arbete med idéer kring framtidens läsning.

Jag är nyfiken på vilka resultat som kommer därifrån. Än så länge känns det som om bokbranschen mest dragit nytta av digitaliseringen för att förändra distributionen.

Jag vill se mer innovation kring själva läsupplevelsen.