Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-29 11:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2014/04/07/imorgon-ar-sista-dagen-for-windows-xp/

TEKNIKBLOGGEN

Imorgon är sista dagen för Windows XP

Det har snart gått 13 år sedan Microsoft lanserade operativsystemet Windows XP. I morgon går det formellt i graven. Den åttonde april är den sista dagen då de som fortfarande använder XP kan räkna med säkerhetsuppdateringar från Microsoft. En dator med XP kommer gå att använda även i framtiden, men från och med onsdag kommer nyupptäckta säkerhetshål att förbli öppna.

Statistik från Statcounter visar att så många som var tionde dator i Sverige fortfarande kör Windows XP. Om du är säker på om din dator använder Windows XP eller en senare version har Microsoft en webbplats som låter dig testa. Om svaret på frågan är “ja”, gör något åt det.

Att fortsätta köra Windows XP innebär att du utsätter både dig själv och alla andra nätanvändare för onödiga risker. Dig själv eftersom din dator kommer att bli en lockande måltavla för angrepp, andra eftersom din dator kan bli en del i spamutskick eller överbelastningsattacker.

Lösningen är att skaffa en senare version av Windows eller byta till ett annat operativsystem. Linux-varianterna Ubuntu och Elementary kan i så fall vara tänkbara alternativ.