Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 13:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2014/04/28/moves-reporter-och-olika-satt-att-hantera-personlig-information/

TEKNIKBLOGGEN

Moves, Reporter och olika sätt att hantera personlig information

Facebook har lagt ytterligare ett företagsköp till raden av tidigare: Moves, en app som utnyttjar gps och andra sensorer i en Iphone för att logga hur jag rör sig. Resultatet är snygga sammanställningar över antalet steg och hur många minuter som tillbringats på en cykelsadel i kombination med en kartbild som visar var jag har varit.

Jag har tidigare skrivit om mina ambivalenta känslor inför Moves. Då har det handlat om att den precis som andra, liknande appar suger musten ur batteriet i min telefon.

Men det finns ytterligare ett skäl till att jag inte känt mig helt bekväm med Moves i min telefon. All information som samlas in laddas upp till företagets servrar. Företagets integritetspolicy är visserligen en av de mest lättlästa jag stött på, men att ha all den informationen om mig själv lagrad hos ett företag jag inte vet mycket om har inte känts helt bra.

Det finns givetvis tekniska skäl till att Moves och andra apputvecklare väljer att bygga sina lösningar med kopplingar till molnet. Oavsett hur kraftfulla mobiltelefoner vi har är beräkningskapaciteten på en server större. Och genom att bygga en molntjänst kommer möjligheten att lägga till ett socialt lager, där användarna till exempel kan se hur deras vänner rör sig.

Men det finns också klara integritetsrisker med den här insamlingen, vilket bland annat diskuterades på konferensen Location Day i Malmö i höstas.

I det här sammanhanget är Reporter en intressant app. Den lanserades för någon månad sedan och rör sig i samma härad som Moves. Också Reporter vill med tekniken som assistent hjälpa dig att lära dig lite mer om dig själv. Men istället för att logga hur och var du rör dig genomför Reporter återkommande minienkäter med dig ett par gånger om dagen. Du får svara på frågor om hur du mår, vilka du är med och så vidare. Det finns en laddning frågor i appen när den laddas ner från App Store men som användare kan man ändra, lägga till och ta bort frågor efter eget huvud.

Appen är utvecklad av bland andra Nicholas Felton, tidigare designer på Facebook, som bland annat fått stor uppmärksamhet för sina personliga årsbokslut baserade på stora datamängder han samlat in om sig själv.

Precis som informationen om var du befinner dig är svaren i Reporter data som har potential att vara känslig och som du kanske har lust att behålla för dig själv eftersom det känns bäst så. I Reporter är det möjligt. Alla data stannar i appen om du inte väljer ett exportera den. Då hamnar den på Dropbox, förvisso en molntjänst men där den kan raderas så snart du lagt in filerna på din egen dator.

Jag skulle önska att fler utvecklare fattade liknande beslut när de bygger appar som hanterar personlig information.