Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 13:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2014/04/30/ocksa-robotbilar-styrs-av-manskliga-beslut/

TEKNIKBLOGGEN

Också robotbilar styrs av mänskliga beslut

“Vi känner oss allt säkrare på att vårt mål är nåbart – ett fordon som klarar sig helt utan mänsklig inblandning.”

Så avslutas ett blogginlägg om Googles senaste framsteg med företagets robotbilar. Det är fascinerande läsning, och som vanligt finns där ett par meningar som ska övertyga om att datorer på sikt kommer vara bättre förare än människor.

Om Google, Volvo eller något annat företag verkligen når målet ska jag inte spekulera om den här gången. Jag ska istället stanna kvar vid den avslutande formuleringen i Googles blogginlägg:

“A vehicle that operates fully without human intervention.”

Aftonbladet och TV4 samarbetar om “Svenska Hjältar”. Den senaste artikeln i serien handlar om lastbilschauffören Mattias Ericsson. Han valde att köra i diket istället för att krocka med en personbil.

En robotbil som hamnar i en liknande situation kommer också tvingas att fatta beslut. Ner i diket, krocka eller kanske ett tredje eller fjärde alternativ?

Men att det inte är en människa som sitter i bilen som fattar beslutet innebär inte att en människa inte är inblandad i det.

Skillnaden är att besluten fattas på förhand, av de ingenjörer som bygger bilen.

Om X händer ska bilen reagera si, om Y händer så.

Kommer algoritmerna vara konstruerade för att minimera personskadorna när en olycka är oundviklig? Eller kommer det vara minsta möjliga kostnader för samhället, i form av sjukvård och så vidare, som har högsta prioritet? Har du haft råd att skaffa en premium-modeller är den kanske konstruerad för att skydda dig och dina medpassagerare till vilket pris som helst?

Jag är övertygad om att en bil utrustad med mängder av sensorer och snabba processorer ofta kommer kunna fatta beslut snabbare än vad en mänsklig förare skulle kunna göra. Det intressanta är vilka beslut bilens dator har fått instruktioner att fatta.

Och de instruktionerna får datorn av människor, oavsett vilken ordlek Google och andra ägnar sig åt.