Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-25 04:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2014/05/02/mer-koll-pa-integriteten-hos-facebook/

TEKNIKBLOGGEN

Mer koll på integriteten hos Facebook

Medan vi firade Valborg i förrgår klev Mark Zuckerberg upp på scenen på Facebooks konferens för utvecklare, F8. Och bland det som deltagarna fick höra finns en riktigt nyhet som direkt påverkar oss användare: Vi kommer att få större koll på hur våra personliga uppgifter används.

På allt fler tjänster på nätet och i allt fler appar i mobilen kan vi idag välja mellan att skapa ett nytt användarkonto eller att logga in med våra Facebook-, Twitter- eller Google-konton.

För företagen som bygger tjänster och appar har det delvis handlat om enkelhet. Genom att låta nya användare logga in med ett konto de redan har skapat sänks tröskeln in. Men det har också handlat om att få tillgång till användarnas sociala graf, att se vilka de är vänner med, att ge tjänsten ett socialt lager.

Det Mark Zuckerberg presenterade på F8 var två förändringar för hur det här fungerar.

Den första handlar om finmaskig kontroll. Vi Facebook-användare kommer i framtiden kunna välja vilken information från Facebook vi vill att tjänsterna ska kunna se. E-postadressen är kanske okej att dela med företa X, men inte vilka du är vän med eller vilka sidor du gillat på Facebook.

Den andra om möjligheten att testa anonymt. Knappen Log in with Facebook kommer att kompletteras med knappen Log in Anomymously.

Om du redan nu vill kontrollera vilka appar som du gett tillgång till ditt Facebook-konto kan du göra det här.