Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-29 12:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2014/05/08/ransomware-slar-till-mot-porrsurfande-androidanvandare/

TEKNIKBLOGGEN

Ransomware slår till mot porrsurfande Androidanvändare

Ransomware, utpressningstrojaner, har tidigare förknippats med datorer. Det här är första gången jag hör talas om en mobilvariant.

Trojanen Koler installeras automatiskt när användare surfar till vissa porrsajter från sina Android-telefon, om telefonen också är inställd för att kunna installera program från andra platser än Googles officiella app-butik Google Play.

Med Koler väl i telefonen blir den enligt beskrivningen hos Ars Technica mer eller mindre oanvändbar. Meddelandet om att en sajt med olaglig porr besökts ligger hela tiden överst på skärmen. Klickar man på hemknappen försvinner den i några sekunder för att sedan komma tillbaka igen. Enda sättet att bli av med den är att betala “böter” på 300 dollar.

Se det som en varning: Installera inte program som du laddar ner från andra platser än Google Play om du inte är helt säker på att det är ett program som gör det du tror att det ska göra.